HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI KITA.CUBA YANG TERBAIK HARI DEMI HARI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Sunday, August 31, 2008

PUASA RAMADHAN


Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah,kita memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi atas segala nikmat dan rahmatnya dapat kita sekali lagi bertemu bulan yang paling mulia antara segala bulan, iaitu Ramadhan Al Mubarak...

Sesungguhnya kedatangan bulan ini amat2 dinantikan oleh seluruh umat muslimin muslimat seluruh pelusuk alam ini tak kira dimna saja berada, termasuklah kita yang sedang berjuang menuntut ilmu di bumi India ini..

marilah sama2 kita merebut peluang keemasan untuk mempertingkat amalan ibadat kita,berdoa kepadaNya supaya bahagia dunia akhirat di samping memohon keampunan dan taubat atassegala salah silap selama ini...terlalu banyak kebaikan dan keberkatan yang diturunkan dalam bulan ini untuk kita membiarkan ia berlalu begitu sahaja tanpa sebarang usaha mendekatkan diri pada Rabull Jalil...


Firman Allah Taala:


يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ.

"Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana puasa itu diwajibkan atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa".


Berikut dijelaskan dengan serba ringkas apakah bulan Ramadhan, perkaitan sejarah dan kelebihannya serta ibadah puasa dalam Islam..

Berpuasa pada bulan Ramadhan ialah rukun Islam yang keempat. sabda Rasulullah,


عَنْ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِنَّ الْإِسْلَامَ بُنِيَ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَإِقَامِ الصَّلَاةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ وَصِيَامِ رَمَضَانَ وَحَجِّ الْبَيْتِ. (رواه مسلم)

Dari Ibn Umar katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Islam itu dibina dan ditegakkan di atas lima dasar (lima rukun), iaitu mengucap dua kalimah syahadat (dengan meyakini serta menerangkan kebenaran) bahawa sesungguhnya tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Allah dan bahawa sesungguhnya Nabi Muhammad ialah pesuruh Allah, mendirikan sembahyang, memberi zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan, dan mengerjakan haji ke Baitullah". (Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Puasa bulan Ramadhan telah difardhukan atas umat Islam dalam bulan Syaaban, tahun kedua Hijrah.Puasa erti menahan diri daripada segala yang membatalkan puasa mulai dari masa terbit fajar hingga tenggelam matahari dan disertakan dengan niat..

Sabda baginda lagi,

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: " berpuasalah nescaya kamu menjadi sihat dan mengembaralah nescaya kamu menjadi kaya .." (Hadith Riwayat Tabrani)


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. (رواه البخاري ومسلم)

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: "Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu". (Hadith Sahih - Riwayat Bukhari dan Muslim)

Imam Nawawi menjelaskan maksud hadis dia ats bahawa yg dapat dihapuskan adalah dosa-dosa kecil yg pernah kita lakukan..tetapi kalu tiada dosa kecil, ia dapat meringankan dosa-dosa besar dan kalau tiada dosa-dosa besar pula, maka akandapat meninggikan darjat orang-orang itu di dalam syurga...


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا كَانَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الرَّحْمَةِ وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ جَهَنَّمَ وَسُلْسِلَ الشَّيَاطِينُ. (رواه مسلم)

Dari Abu Hurairah katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila masuk bulan Ramadhan, terbukalah pintu-pintu rahmat dan tertutuplah pintu-pintu neraka serta terbelenggulah syaitan-syaitan (daripada merasuk mangsanya)". (Hadith Sahih - Riwayat Muslim)


Bulan Ramadhan ialah bulan yang mulia dan diberkati Allah. Tiap-tiap amal kebajikan yang dikerjakan padanya digandakan pahalanya sehingga boleh sampai 700 kali ganda.

baginda Rasulullah menjelaskan dengan teliti perkara2 utama yang harus kita amalkan sepanajang bulan ini dalam hadis baginda,


Dari Salman r.a katanya: Rasulullah s.a.w. telah berucap kepada kami (dalam salah satu khutbahnya) pada hari yang akhir dari bulan Syaaban sabdanya: "Wahai umat manusia, kamu sedang dinaungi (bulan Ramadhan) yang besar kemuliaannya, lagi berkat. Bulan yang mengandungi satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan (malam Lailatul Qadar).

"Bulan yang puasanya dijadikan Allah satu perintah yang diwajibkan dan (selain dari itu) disunatkan mengerjakan sembahyang tarawih pada malam harinya".

"Barangsiapa mendampingkan diri kepada Allah dalam bulan Ramadhan dengan sesuatu dari perkara-perkara kebajikan samalah seperti ia mengerjakan satu perintah Allah yang diwajibkan pada bulan-bulan yang lain. Dan barangsiapa yang menunaikan satu perkara yang diwajibkan Allah pada bulan itu samalah seperti ia menunaikan tujuh perkara yang diwajibkan Allah pada bulan-bulan yang lain".

"Bulan Ramadhan juga ialah bulan kesabaran, sedang kesabaran itu pahalanya ialah syurga; ia juga bulan untuk masing-masing bersedekah dan memberikan bantuan dan ia juga bulan yang padanya ditambahkan rezeki orang-orang yang beriman".

"Barangsiapa menjamu seorang yang berpuasa untuk berbuka puasa, maka perbuatannya yang baik itu menyebabkan ia diampunkan dosanya dan menjadi penebus dirinya dari neraka dan ia pula mendapat pahala seperti pahala orang yang berpuasa yang dijamu itu dengan tidak mengurangkan pahala orang itu sedikit pun".

"Sababat-sababat Baginda berkata: "Ya Rasulullah, kami semua bukanlah orang-orang yang ada sesuatu untuk menjamu orang-orang yang berpuasa. " Lalu Rasulullah s.a.w. menerangkan: "Allah Taala akan memberikan pahala yang tersebut kepada sesiapa yang menjamu orang yang berpuasa untuk berbuka puasa sama ada dengan sebiji buah tamar (kurma) atau segelas air sejuk atau dengan sedikit susu yang bercampur air."

"Bulan Ramadhan juga ialah bulan yang awalnya dipenuhi dengan rahmat, pertengahannya dipenuhi dengan keampunan dan akhirnya dipenuhi dengan pahala yang menjadi penebus dari neraka".

"Barangsiapa meringankan beban kerja khadamnya (orang gajinya) dalam bulan Ramadhan akan diampunkan Allah dosanya dan dibebaskan dari neraka".

"Banyakkanlah kamu mengerjakan EMPAT PERKARA dalam bulan Ramadhan iaitu dua perkara dilakukan untuk mendapat keredhaan Tuhan kamu dan dua perkara lagi kamu sangat-sangat perlukan. dua perkara yang dilakukan untuk mendapat keredhaan Tuhan kamu itu ialah:

Pertama - mengucap:

أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله


Kedua - beristighfar (memohon ampun) kepadanya dengan menyebut:

أستغفر الله

dua perkara lagi yang sangat-sangat kamu perlukan itu pula ialah:

Memohon Allah supaya dimasukkan kamu ke dalam syurga serta berlindung kepadanya dari azab neraka dengan menyebut:

نَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ، وَنَعُوْذُ بِكَ مِنَ النَّارِ.

"Dan selain itu, (sabda Baginda lagi): Barangsiapa memberi minum seseorang yang berpuasa, Allah Taala akan memberi minum kepadanya dari kolamku Kuthar dengan sekali minum sahaja (yang menjadikan dia) tidak akan merasa dahaga (selama-lamanya) sehingga ia masuk ke dalam syurga." (Diriwayatkan oleh Ibn Khuzaimah dalam kitab sahihnya).

Betapa mulia dan berkat bulan Ramadhan dan amat besar sekali pahala yang diberikan bagi setiap amal kebajikan yang dikerjakan sepanjang bulan penuh rahmat ini....

SELAMAT BERPUASA DAN MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK!!