HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI KITA.CUBA YANG TERBAIK HARI DEMI HARI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Monday, May 19, 2008

TUN KELUAR PARTI YG DITUBUHNYA SENDIRI.kenapa?

Maha Agung ALLAH yg Berkuasa ke atas segala sesuatu.

tun mahathir adalh antra pnyebab UMNO Lama di haramkan. tun adalh antara penyebab dirinya sendiri di tendang keluar oleh Tunku abdul Rahman dari parti walau apa pun sebabnya.

alkisah..19hb mei dlm satu majlis anjuran perhimpunan melayu kedah di alor star,tun mahathir melucutkan keahliannya sendiri dlm parti UMNO.selama ini sejak penubuhan UMNO Baru pada 1988,tun adalah pemegang no keaahlian 001.keluar masuk tun dlam parti bangsa Melayu ini adalah suatu yg bukan asing baginya.

sebabnya amat mudah, iaitu untuk menunjukkan sikap yg teramat sangat tak puas hati pada Pak Lah. knapa tak puas hati? seluruh dunia sudah tahu. ini tujuan yg org ramai rasa.tapi kalu kita teliti,mungkin tujuannya adalh jauh berlainan. berikut adalh pemerhatian saya.

1) tun adalah negarawan yg pernah berada dlm tampuk kuasa selama 22 tahun.taringnya walaupun mkin rapuh dn tumpul,tapi taring tetap dinmakan taring.ia tetp berpengaruh dn cakapnya tetp relevan kalangan masyarakat. kluar parti adalh untuk `test power'nya adalh msih blh terpakai atau tak untuk meneruskan agenda yg seterusnya.

2) utk memecahkan belahkan lagi kedudukan UMNO yg sedia tenat. org biasa akan fikir betapa tun begitu pentingkan bngsa melayu smpai sanggup keluar parti.banyak yg mungkin terharu dan turut mengekorinya.dlam UMNO x mustahil `ekor'nya masih panjang.bila parti ini makin berserabut,tanggungjawab sebb kaehancuran parti akan dituding pada PAk Lah,tekanan ini yg boleh membuatkan paklah letak jawatan secara terpaksa dn org pilihan tun mgkin akan naik takhta.maka tun gembira.agenda peribadi senyap terjaga rapi.

3) sebagai satu wayang untuk mengalihkan cerita2 masayarakat dan cakap2 org melayu tntg penglibatannya dlm kes Video pakcik Linggam yg mana nama tun adalah terpalit.bila crita ni mkin kurang dan kurang org bercakp,maka Ghani Patail akn lucutkan pendakwaan dari pintu belakang.jgn lupa,Ghani adalh hand-picked tun.kenang budi....

4) bila paklah tpksa mengalah,maka akan muncul org lain ambil kuasa.scara jelas sekarang ini,org amat bencikan paklah dan bukannya benci parti scara total.jika org lain ambil alih dan jika boss baru muncul,akan timbul sindrom `berilah peluang kat dia dulu' pada kalangan masayarakat terutama melayu.ini adalh benar sebagaimna org melayu fikir bila mula2 paklah pegang kuasa.apabila ada leader baru,mungkin akan membolehkan BN bangun semula dan harapan PR nk memerintah hancur berkecai..bila xda anwar,maka xakan ada lgi pendakwaan yg bersabit dgn tun,ank bini,suku sakat,kroni dan peon2nya dalm perkosaan harta negara dulu kala kononnya..tun nyenyak tidur dan boleh pejam mata rapat masa mati.

org melayu dalam dilema.org melayu pening yg mana nk percaya.bukan sebb ianya putih atau hitam.tapi adalah kerana ianya kelabu taik anjing.tak tahu mna yg lebih putih dan mana satu lebih hitam dari kelabu.jgn biar menang sorak kampung trgadai kerana UMNO makin lemah dlm BN dan PAS bukan tukang belakang dlm PR.

cheers....