HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI KITA.CUBA YANG TERBAIK HARI DEMI HARI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Friday, August 15, 2008

NISFU SYAABAN

Allah swt Maha Penyayang dan Pengasih kepada hamba2nya terutama pada umat Muhammad saw ini..kita dikurniakan dengan pelbagai inisiatif rahmat nikmat dan hidayah yg tak terhitung jumlahnya meliputi seluruh alam dan zaman....peluang kita untuk mendapat kebahagiaan hakiki dunia akhirat sentiasa tersedia cuma bergantung pada hati dan akal kita untuk menggapainya dan memperoleh ganjaran pahala yg melimpah ruah dari Robbul jalil..

nisfu syaaban adalah salah satu kurniaan tuhan pada umat ini, yg mana menjadi suatu keistimewaan khas pada kita..ia penuh dengan keberkahan yg patut kita kejari kedudukan setangga dilewati oleh malam lailatul qadr yg mulia..

nisfu bermaksud separuh atau setengah..ba'dh adalah perkataan yg seumpama dengannya.nisfu syaaban pula mmbawa makna malam pada pertengahan bulan syaaban iaitu 15 haribulan yg pada siangnya adalah 14 haribulan selepas jatuh matahari dan msuk waktu maghrib..

pada malam ini, terdapat begitu banyak kelebihan yg patut menjadi perkara utama untuk kita lakukan..ia hnya datang stahun sekali, ambillah peluang dengan sebaik2nya..bukan sahaja malam nisfu syaaban itu adalah menjadi puncak kepada keberkatan, tapi keseluruhan bulan ini pun sudah diselaputi dgn pelbagai kelebihan..Kelebihan bulan Sya'ban makin bertambah jelas apabila dikenang, kerana banyak peristiwa yang besar berlaku di dalamnya.

pada bulan ini, Rasulullah melipat gandakan amalan ibadat baginda dgn begitu serius dan khusyuk..ibadat puasa menjadi salah satu sendi keutamaan baginda sepanjang bulan ini. Salah satu alasan yang menyebabkan baginda Rasulullah memperbanyakkan puasanya dalam bulan yang mulia ini, diterangkan dalam hadith yang berikut:

عَنْ أُسَامَةَ بْنِ زَيْدٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ لَمْ أَرَكَ تَصُومُ شَهْرًا مِنْ الشُّهُورِ مَا تَصُومُ مِنْ شَعْبَانَ قَالَ ذَلِكَ شَهْرٌ يَغْفُلُ النَّاسُ عَنْهُ بَيْنَ رَجَبٍ وَرَمَضَانَ وَهُوَ شَهْرٌ تُرْفَعُ فِيهِ الْأَعْمَالُ إِلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ فَأُحِبُّ أَنْ يُرْفَعَ عَمَلِي وَأَنَا صَائِمٌ. (رواه النسائي)


Dari Usamah bin Zaid katanya: "Aku ada bertanya dengan berkata; "Ya Rasulullah, saya tidak melihat Tuan berpuasa pada mana-mana bulan, seperti puasa yang Tuan lakukan dalam bulan Syaaban?"

Baginda menjawab: "Bulan Syaaban itu, yang letaknya di antara bulan Rejab dengan bulan Ramadhan - tidak begitu disedari oleh orang ramai, pada hal ia satu bulan (yang mulia) kerana padanya segala amal diangkat kepada Allah Rabb Alamin. Aku pula suka supaya amalanku diangkat (ke hadrat Ilahi) semasa aku sedang berpuasa. "
(Riwayat Nasa`i)

Kemuliaan Malam Nisfu Syaaban dijelaskn oleh baginda dalam sabdanya seperti berikut..

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ هَلْ تَدْرِينَ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةَ؟ -يَعْنِي لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ- قَالَتْ مَا فِيهَا يَا رَسُولَ اللَّهِ، فَقَالَ فِيهَا أَنْ يُكْتَبَ كُلُّ مَوْلُودٍ مِنْ بَنِي آدَمَ فِي هَذِهِ السَّنَةِ، وَفِيهَا أَنْ يُكْتَبَ كُلُّ هَالِكٍ مِنْ بَنِي آدَمَ فِي هَذِهِ السَّنَةِ، وَفِيهَا تُرْفَعُ أَعْمَالُهُمْ، وَفِيهَا تَنْزِلُ أَرْزَاقُهُمْ، فَقَالَتْ يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا مِنْ أَحَدٍ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ إِلَّا بِرَحْمَةِ اللَّهِ تَعَالَى؟ فَقَالَ مَا مِنْ أَحَدٍ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ إِلَّا بِرَحْمَةِ اللَّهِ تَعَالَى -ثَلَاثًا- قُلْتُ وَلَا أَنْتَ يَا رَسُولَ اللَّهِ؟ فَوَضَعَ يَدَهُ عَلَى هَامَتِهِ فَقَالَ وَلَا أَنَا إِلَّا أَنْ يَتَغَمَّدَنِيَ اللَّهُ مِنْهُ بِرَحْمَتِهِ، يَقُولُهَا ثَلَاثَ مَرَّاتٍ. (رواه البيهقي)


Dari `Aisyah r.a., dari Nabi Muhammad sabdanya: "Tahukah engkau (wahai `Aisyah)
apa yang berlaku pada malam ini?" - Malam Nisfu Sya'aban.

Saiyidatina `Aisyah pula bertanya; "Apa yang berlaku pada malam ini, Ya Rasulullah? " Baginda menjawab: "Pada malam ini akan ditulis perihal tiap-tiap seorang anak Adam yang dilahirkan dalam tahun ini dan pada malam ini juga akan ditulis nama tiap-tiap seorang anak Adam yang akan mati pada tahun ini, demikian juga pada malam ini akan diangkat amal-amal mereka (ke hadrat Ilahi) dan pada malam ini juga akan ditentukan turunnya rezeki mereka."

Saiyidatina aisyah bertanya lagi: "Ya Rasulullah saw, tidak ada sesiapa pun yang akan masuk syurga melainkan dengan rahmat dan belas kasihan Allah Taala?"

Lalu Baginda menerangkan: "(Benar wahai `Aisyah), tidak ada siapa pun yang akan masuk syurga melainkan dengan rahmat dan belas kasihan Allah Taala" - (Baginda menegaskan) sebanyak tiga kali.

Saiyidatina Aisyah berkata: Aku pun bertanya lagi: "Dan tidak juga Tuan, Ya Rasulullah? "
Maka Baginda pun meletakkan tangannya di atas kepalanya lalu bersabda: "Dan aku juga tidak, kecuali dilimpahi Allah dengan rahmat dan belas kasihan-Nya" - (Baginda menegaskan pengakuanya itu sebanyak tiga kali). (Riwayat Baihaqi)

malam ini akan berlaku dimana buku2 amalan kita selama setahun akan diangkat ke langit dan buku amalan baru bagi setiap muslim akan di buka pula sebaik sahaja masuk waktu maghrib..

pada malam ini di gesa agar melakukan ibadah dgn sebanyak mungkin disamping menjalankan ibadah2 tertentu yg telah digariskan Islam yg khusus utk mlaam ini...antaranya adalah;

1. solat sunat nisfu syaaban..

2. membaca yasin tiga kali selepas maghrib dgn niat yg tertntu pada setiap bacaan..iaitu,memohon di panjangkan umur utk dapat beribadat kepadanya, memohon rezeki yg halal dan akhirnya memohon utk dikekalkan iman dan mati dalam iman Islam..

3.berpuasa pada siang harinya..

sahabat2, marilah sama2 kita berusaha mengikuti saranan2 Islam dalam pelbagai espek demi mencapai kehidupan bahagia dunia akhirat.assalamulaikum..