HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI KITA.CUBA YANG TERBAIK HARI DEMI HARI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Wednesday, May 28, 2008

EZAM : PEMIMPIN YG DICARI??

dalam politik apa2 pon blh jadi.dalam ap2 bidang sekalipun, hanya politik s jalah yg mempunyai identiti ini yg menyaksikan para 'penganutnya' boleh tonggang terbalik 360*.. sejak manusia yg mendiami bumi Malaya pandai berpolitik sehingga sekarang, sudah banyak kali perkara ini terjadi , dan kali ini perkara yg sama berulang lagi...


Ezam adalah nama yg begitu berbekas dalam arena politik tanah air. nama inilah yg paling lantang membantah pemecatan dan penentangan bermati matian terhadap keputusan berat sebelah Hakim Augustin Paul yg mengakibatkan Anwar tersumbat dalam penjara slama 10 tahun atas alasan salah laku seks meliwat dan tuduhan rasuah yg ternyata tak berasas. nama ini terukir sebagai insan yg paling kanan dalam melonjakkan laungan Reformasi pada thun 1998 bersama2 rakyat malaysia ketika itu. insan ini jugalah antara kumpulan yg menjadi tulang belakang kepada penubuhan Parti Keadilan Malaysia yg mana beliau menjawat jawatan antara yg tertinggi dalam parti tersebut sebelum penggabungan dgn Parti Rakyat berlaku.. Jasa beliau pada ketika itu dilihat begitu besar dalm perjuangan keadilan peribadi Anwar secara khusus dan mendaulatkan keadilan bgi seluruh rakyat malaysia dalam segala aspek...Ezam sejak dua tahun lepas adalah orang yang tidak berparti. Kisah Ezam keluar Keadilan bukan lagi menjadi isu. Dua tahun lalu beliau meletakkan jawatan sebagai Ketua Angkatan Muda atas alasan hendak menumpukan kepada Gerak kononya. Namun, ada yang mengatakan beliau bergaduh dengan Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali, ada juga yang mendakwa Ezam bergaduh dengn Anwar Ibrahim. Ketika Anwar dipecat pada tahun 1998, Ezam adalah Setiausaha Politiknya, manakala Azmin sebagai Setiausaha Sulit. Kedua-dua anak muda ini merupakan antara tonggak utama dan orang kepercayaan Anwar untuk menggerakkan gerakan perjuanagn smasa Anwar dalm lokap. perbezaan dlm arah tuju adalah perkara biasa dalm perjuangan politik..hal mereka ini xperlu dickapkan lagi dan semua org dah ketahuinya..


Ezam mengatakan beliau berhasrat masuk Umno bukan kerana mengkagumi personaliti Abdullah, sebaliknya perubahan dasar yang dijalankan khususnya dalam persoalan Badan Pencegah Rasuah dan isu kehakiman, begitu menarik minatnya. Hakikatnya pada beliau perubahan dasar yang dibuat oleh Abdullah, Kerajaan Barisan Nasional yang ditunjangi Umno begitu mendorong pendiriannya untuk berubah. betul ke??huhuuu

Sebelum ini, khususnya sewaktu Ezam 'bercerai' dengan KeADILan, beliau begitu rapat dengan pemimpin-pemimpin PAS, antaranya Husam Musa, Mohamad Sabu, Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub. Ezam juga sering berjumpa dengan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat dan Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Ada banyak janji 'tidak akan masuk Umno' yang sering Ezam ulang-ulangkan di hadapan pemimpin PAS. Ada banyak "Sumpah Keramat" Ezam dalam ceramah-ceramahnya yang menempelak, mengecam bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad, Abdullah Badawi, Najib dan banyak lagi yang masih ada dalam rekod berbentuk kaset dan VCD.
Semua rekod-rekod ini menjadi bukti bahawa Ezam sebenarnya sudah menggadaikan prinsip perjuangan yang beliau sendiri bersumpah acapkali. Tanpa disedarinya sumpah-sumpah ini semua sedang memakan diri Ezam. Hanya masa dan waktu sahaja akan menentukan. Wallahu a'lam. .....

ada dakwaan dari sumber sumber tertentu yg mengatakan bhawa Ezam di beli oleh KJ dgn harga 1 juta melalui akaun Norza Zakaria baru2 ini.entahlah,mungkin benar atau mungkin tidak.tetapi ia cukup untuk menimbulkan pelbagai andaian apakah tujuan sebenar beliau kembali semula kepangkuan parti yg dihentamnya dgn begitu 'kejam' dulu. macam menjilat balik ludah muntahnya sendiri..jika betul alasannya adalah baik, ia memang dilihat sebelah mata saja oleh sesiapa pon kerana beliau bagaikan ikan bilis yg dikelilingi oleh jerung2 ganas dalam lautan UMNO!adakah beliau mmpu?? ini persoalannya...

apa2 pun,beliau kini adalh ahli parti itu, ada kemungkinan beliau diangkat menjadi 'seseorang' dalm Umno dalam usaha kononnya untuk memulihkan kapal UMNO yg makin karam ni..mungkin ada kalangan kita yg berfikir beliau sedikit sebanyak boleh menutup sebahagian lubang2 pada badan kapal agar lebih lama bertahan dilautan politik penuh gelora...jika beliau mampu, maka ia adalah cukup hebat dan ini merupakan ujian yg paling berat(kononya) untuk beliau...bergantung pada kemmpuan kepimpinannya yg pasti!!sudah pasti akan teruji...mari kita tengok sama2 dalam sebulan dua ni.huhuu..tapi ap2 pon,kalau kelayakkannya bukan seperti yg di gariskan oleh agama kita,maka ia adalah sia2..bagai menuang air di daun keladi. x akan ada perubahan nyata dan kekal bgi masyarakat kita..perubahan dalam ketebalan dompet beliau mungkin ade.huhuuu

pemimpin adalah satu amanah dan bukannya tempat mencari kemuliaan sebab amanah ini akan ditanya di akhirat nanti. Realitinya hari ini pemimpin dipuji, diberi sambutan dan tepuk sorak.Siapalah tidak ghairah pasang angan-angan menjadi pemimpin, hingga ada yang berkata: “Asyik dia orang saja dapat, bila lagi giliran aku pula.”

Islam sejak beratus tahun lampau mencipta rekod kepemimpinan di pelbagai benua dan kota, terus melakarkan beberapa pra syarat agar pemimpin betul-betul ‘menjadi’ dan orang yang dipimpin menerima nikmat kepemimpinan, bukan hanya terpimpin selamat di dunia malah juga di akhirat nanti.

Syarat pertama pemimpin ialah iman. Dalam surah al-Kahfi Allah menyatakan iman itu ada tiga implikasi, iaitu 'imun', 'aman' dan 'amin.'Imun maknanya kebal daripada rasuah dan perkara buruk lain. Aman maknanya dia berasa aman bila bersama Allah, malah di depan orang dia baik, di belakang orang pun dia tetap baik, bukannya hipokrit. Manakala 'amin' pula maknanya orang yang boleh dipercayai. Apabila sudah dipercayai barulah layak menerima amanah .

Syarat kdua ialh ilmu kepemimpinan. Kepemimpinn bukannya secara spontan atau pakai tangkap muat sahaja, sebaliknya mesti ada ilmu.Makna kepemimpinan ialah cara menggunakan pengaruh untuk mempengaruhi pengikut mencapai matlamat yang digarap. Jika tidak ada ilmu, sepak terajang dan kerenah kepemimpinan, nanti kita pula yang dipimpin.

Syarat ketiga ialah 'self leadership.' Bagaimana kita boleh memimpin orang lain kalau diri kita tidak terpimpin?Perkataan 'leader' merujuk kepada tanggungjawab (al-mas'uliyah). Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Setiap kamu dalam pemimpin dan setiap kamu akan diminta pertanggungjawab berdasarkan apa yang kamu pimpin.” Syarat ini menggambarkan orang yang memimpin itu mampu bertanggungjawab terhadap diri sendiri. Maknanya, pemimpin tidak cepat melemparkan tanggungjawabnya kepada orang lain, tidak cepat terpengaruh dengan khabar yang tidak pasti. Jika dia melakukan kesilapan, diri sendiri menanggung risiko, bukan mengkambing hitamkan orang lain demi keselamatan diri.

Syarat keempat ialah pemimpin memerlukan 'The Power Of Communication.' Ketika berinteraksi dengan pengikut akan menghadapi pelbagai kerenah, keinginan dan tuntutan yang semestinya mampu menenangkan mereka walaupun hajat tidak tertunai, bukannya putar belit.

Cara berkomunikasi ada empat:
1) Cakap mudah difahami, bahasa terang, arahan jelas tidak berbelit-belit.
2) Kesamaan. Setiap orang mudah didampingi, tidak ada tembok pemisah atau terlalu protokol. Pasangan berkahwin sebab banyak kesamaan antara mereka. Mereka nescaya bercerai jika ada banyak perbezaannya.
3) Ikhlas. Walaupun ikhlas terletak di hati dan tidak nampak dengan mata namun ia dapat dirasai. Jika tidak ikhlas seakan ada satu gelombang yang mengganggu perasaan orang yang dipimpin. Kata-kata tidak tajam tidak masuk di hati.
4) The power of service. Cakap hanya perlu pada tempatnya tetapi bertindak semestinya lebih banyak. Allah memberikan kita dua telinga supaya kita banyak mendengar, Allah memberikan kita dua mata supaya kita banyak melihat dan mengamatinya, kemudian bertindak berasaskan pendengaran dan pemerhatian.

Rasanya elok juga kalu tahu sedikit perkara yang menambah komitmen moral seorang pemimpin berasaskan tafsir lima ayat surah al-Muddassir :

i- Bangun dan beri peringatan. Pemimpin mempunyai kepedulian sosial yang tinggi. Sekiranya di sekelilingnya terdapat perkara menyalahi kebenaran, dengan kuasanya dia akan meluruskannya.

ii-Mesti membasarkan Allah. Pemimpin perlu sentiasa ke depan tetapi jangan mendahului Allah.

iii- Bersihkan pakaiannya. Pakaian luar dan dalam iaitu hati biar turut bersih.

iv- Tinggalkan dosa.

v- Janganlah memberi sesuatu kerana ingin mendapat lebih banyak malah kalau boleh jangan ingat bahawa kita pernah memberi kepada seseorang...


wassalamualaikum wbt sahabat2ku....