HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI KITA.CUBA YANG TERBAIK HARI DEMI HARI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Monday, June 23, 2008

PERNIAGAAN

assalamualaikum...

'sesungguhnya sembilan daripada sepuluh punca rezeki itu adalah
berpunca daripada perniagaan..'
- sabda Rasulullah swt..

Sebenar2nya, kita mengetahui dalam sirah Nabi junjunngan kita Muhammad pada zaman hidupnya sebelum diangkat menjadi utusan Allah kepada seluruh alam ini, baginda adalah seorang ahli perniagaan yang begitu jujur dengan perniagaannya.. baginda meluangkan banyak masa dan berpenat lelah dalam sama2 mengembangkan pendapatan keluarga ayahanda saudaranya Abi Talib melalui perniagaan barang2 dagangan..kita semua maklum, dalam setiap jual beli baginda dengan para pembeli dan pedagang lainnya, prinsip2 perniagaan sejati meliputi ikhlas, kuat berusaha dan murah hati menjadi pegangan dan amalan baginda..dalam mana2 tempat dagangan, baginda akan menjelaskan kepada pembeli kedudukan sebenar barang2nya samaada ia adalah yang paling baik kualitinya ataupun sebaliknya.. baginda tidak pernah berbohong dalam menguruskan jual beli di samping begitu bersemangat berusaha untuk memajukan perniagaan milik ayahanda saudaranya itu... dan cara 'promosi' sebeginilah yang membuatkan barang2 dagangan Rasulullah menjadi tumpuan para pembeli, laris dan habuan pendapatan baginda begitu lumayan berbanding peniaga2 lain yang ada..dan berpunca daripada sikap sebegini jugalah baginda mendapat jolokan nama Al- Amin dalam kalangan masyarakat Arab ketika itu melihatkan betapa Nabi begitu jujur ikhlas dalam memegang apa2 amanah dalam setiap urusannya termasuk berkaitan hal jual beli...


kita sebagai umat Muhammad swt wajib mengikuti segala saranan baginda agar hidup sentiasa diberkati.. Nabi pernah bersabda bahawa sesungguhnya dunia ini dimiliki oleh empat golongan, iaitu :

1) manusia yang mempunyai harta dan ilmu


2) manusia yang mempunyai ilmu tapi tiada berharta


3) manusia yang mempunyai harta tetapi tidak berilmu

4) tidak mempunyai ilmu dan tidak berharta


jelasnya di sini, mukmin yang mempunyai harta dan tahu menguruskan harta kekayaannya dengan bersandarkan ilmu2 yang ada itulah manusia yang paling bertuah dan dipandang tinggi oleh Allah Ta'ala berbanding golongan2 lain.. harta kekayaan digunakan untuk mendapat kebahagiaan dunia dan seterusnya menjadi penghubung kepada kebahagiaan hakiki di akhirat kelak.. ilmu yang penuh didada menjadi pelindung dan pengawal baginya supaya dapat membelanjakan apa yang dimiliki mengikut lunas2 yang telah diperuntukkan dalam agama.. maka amat beruntunglah mukmin ini...


insan2 mulia seperti Abdurrahman bin Auf, Abu Bakr AsSiddiq ,Umar alKhattab ,Usman bin Affan, dan lain2nya merupakan para peniaga yang unggul, menjadi idola masyarakat disamping mendapat kedudukan yang terpuji disisiNya hasil ketaqwaan yang hebat kepada Allah dalam menguruskan kekayaan yang dimiliki..walaupun kaya raya, hidup mereka begitu ringkas dan malah jika kita melihat mereka secara luaran, mereka tampak lebih zuhud berbanding insan yang tidak mempunyai apa2.. kerana bagi meraka, kekayaan fizikal itu bukanlah yang utama, tetapi kekayaan iman dan taqwa itulah yang menjadi 'kegilaan' yang mesti direbutkan sedaya upaya.. mereka menggunakan segala kelebihan fizikal untuk mencapai maksud sebenar asas kehidupan dan tahu berterima kasih atas anugerah Ilahi.. mereka mencari harta dengan sebanyak mungkin mengikut undang2 yg jelas, bertawakkal dan memperuntukkan apa yang diperolehi pada jalan yang diredhai Allah.. tak pernah walau sedikit timbul rasa takabbur dan riak dengan nikmat2 yang diperoleh malah pula sentiasa merendah diri tak kira masa dan tempat..berjayalah kehidupan mereka dunia akhirat. perintah2 Tuhan sentiasa mereka ikuti dan nasihat2 Nabi sentiasa mereka turuti. bertepatan dengan firman Allah dalm surah Al Nahl dan Saba' bermaksud:' Dan syukurilah nikmat Allah, jika kamu memang sembah kepadaNya sahaja..'


' makanlah dari rezeki Tuhanmu, dan bersyukurlah kepadaNya...'Sabda Rasulullah,


' hendaklah seseorang daripada kamu menjadikan lisannya sentiasa berzikir, dan hatinya sentiasa berterima kasih..'


'orang yg pertama2 dijemput ke syurga adalah orang2 yang suka memuji2 Allah iaitu mereka yang sentiasa memuji Tuhan atas setiap perkara...'


' kiranya kamu benar2 bertawakkal kepada Allah dengan sebenar2nya, nescaya Dia akan memberikan kepada kamu rezeki sebagaimana Dia memberikan rezeki kepada burung2, yang kerap pergi di waktu pagi dalam keadaan lapar dan kembali di waktu petang dengan keadaan kenyang...'


mukmin sejati harus mengikut jejak langkah para sahabat Nabi dalam mentadbir kehidupan, mereka adalah insan ideal untuk dicontohi oleh sesiapa pun..


sungguh kita melihat pelbagai rencam manusia yang hanya memiliki harta tetapi tidak berbekal dengan ilmu, amat rugilah mereka ini yang akhirnya terjerumus dalam lembah kehinaan bukan sahaja di mata manusia seluruhnya malah di sisi Tuhan, dek kerana harta tersebut memakan diri mereka sendiri , seperti yang kita ketahui dalam pengisahan seorang manusia yang pernah bersahabat dengan Nabi bernama Qaruun..walaupun dilimpahkan dengan harta bergunung2 tetapi hidupnya diakhiri dengan suatu bencana dahsyat akibat begitu alpa dengan kemewahan yang ada..malah lagi teramat rugi manusia yang tidak mempunyai apa2, harta mahupun ilmu, hidup mereka adalah celaka. mudah mudahan kita di jauhkan oleh Allah dengan ujian2 sebegini..


kita dianjurkan dan disuruh supaya sentiasa mencari harta kekayaan sebanyak mungkin dalam hidup yang singkat ini, bertujuan bukan sahaja untuk mengangkat martabat masyarakt Islam berada pada kedudukan yang mulia di mata dunia, malah ianya menjadi alat yang ampuh untuk mendapat keredhaan Allah seterusnya Syurga Fidausi menjadi singgahan kita yang terakhir.. Allah Ta'ala mengingatkan supaya sentiasa berlumba2 menyaingi orang lain dan berusaha keras dalam setiap lapangan hidup agar maslahah umat tetap terpelihara. setiap kejayaan itu tidak datang bergolek dan perlu disertai dengan semangat kental dan tawakkal. ia tidak datang sendiri malah kita yang harus mencarinya dengan semampu mungkin..Firman Allah:

' Hal itu disebabkan bahawasanya Allah tidak akan mengubah nikmat yang dianugerahkan kepada sesuatu bangsa, sebelum bangsa itu mengubah keadaan mereka sendiri..' - Al Anfal, 53.


saya begitu berbangga kerana terdapat daripada kalangan sahabat2 saya yang berkecimpung dalam lapangan perniagaan berasaskan pelbagai elemen pertanian dan asas tani integrasi moden, peruncitan dan perdagangan, perubatan dan farmasi, mahupun lain2nya. mereka juga adalah antara insan yang mempunyai kefahaman dan sikap keislaman tinggi yang sanggup melakukan apa saja demi keteguhan syiar agama.. kegigihan dan penat jerih mereka bukan sahaja memberikan kepuasan kepada diri sendiri malah memberikan aspirasi ikutan kepada insan2 lain yang ingin mengikut jejak langkah mereka disamping memberikan impak yang besar kepada kedudukan, nama baik dan prestij masyarakat Islam secara keseluruhannya... inilah yang kita mahukan.. doa saya pada sahabat2, mudah mudahan mereka terus berjaya dan semakin gemilang dalam apa yang diceburi dan rahmat keberkatan Allah sentisa melimpahi hidup kita semua...

saya paparkan di sini coretan2 hasil usaha istiqamah sahabat2, semoga kerja gigih mereka sedikit sebanyak dapat kita jadikan panduan..

1) Dusun nangka madu yg seluas mata memandang. dilengkapi dengan ciri2 pertanian moden dan beritegrasikan penternakan kambing baka Boer selain diusahakan untuk menjadi suatu lapangan agrotourism yang berjaya sekitar Kajang..

2) Policlinic ayurvedic berasaskan herba, dilengkapi dengan bilik2 rawatan, pusat farmasi dan makmal moden.. beliau memperuntukkan masa dan tenaga yang termampu bukan sahaja untuk pendapatan keluarga malah demi kemaslahatan masyarakat setempat dengan tidak mengenakan apa2 bayaran 'consultation' bagi fakir miskin yang datang untuk berubat..


' Katakanlah ; kalau kamu benar2 mencintai Allah, maka turutilah Aku nescaya kamu akan dicintai Allah dan diampuniNya segala dosa2 kamu dan Allah itu Maha Pengampun dan Penyayang..' - Ali Imran , 31.