HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI KITA.CUBA YANG TERBAIK HARI DEMI HARI UNTUK AGAMA, BANGSA DAN NEGARA

Wednesday, July 30, 2008

ISRAK MI'RAJ

mukjizat adalh perkara luar biasa yg di anugerahkan Allah kepada Rasul2 terpilih yg melangkaui akal manusia utk berfikir dan menerima tentangnya..Karamah pula ada perkara luar biasa yg terjadi dan dikurniakn kepda para solihin dan para wali yg melewati kemampuan masyarakat biasa..

ad beberapa lgi kalimah2 yg bersangkut paut dgn perkara ajaib yg di berikn oleh tuhan kpada mnusia pilihannya sepanjang zaman..perkara2 sebegini yg ada pada mnusia2 tertentu bukanlah sihir dan kita harus tahu bahawa jika ia hasil daripada ilmu hitam, ia x kan mmpu sampai ketahap keanehan sebegitu..ahli sihir dan pengamal pemuja staitan iblis x akan mmpu mncapai tahp luar biasa sebegitu rupa..ini menunjukkan ia datang dari kurniaan Allah semata2..

mukjizat yg ada pada sebilangan rasul2 adalh bertujuan antara lainnya sebagai bukti keagungan Allah dan sebagai mmbuktikan kebenaran agama tauhid yg dibawa oleh para anbiyak ini.. nabi Ibrahim as diselamatkan oleh Allah dari kepanasan api membara daripada mmbakar tubuhnya. dgn izin Allah ,api yg sifatnya adalh memusnahkan pada pndangan akal tba2 bertukar mnjadi suatu teman yg mendinginkan bagi nabi Allah Ibrahim a.s..ini mmbuatkan kaumnya yg ingkar kebanyakan dari mereka insaf dan mengakui kebenaran ajaran tauhid. bgitu jgalah mukjizat yg dikurniakan Allah pada Nabi Musa berupa tongkat yg bertukar mnjadi lembaga ular yg begitu besar yg menumpaskan sihir2 jahat yg ada pada waktu itu..nabi Isa mmpunyai mukjizat dapat menghidupkan org yg mati dan mnyembuhkan pelbagai penyakit dan buta melalui tangan baginda..

khutumul anbiyak nabi Muhammad swt mmpunyai mukjizat yg teragung sesuai dgn kedudukannya sebagai penghulu segala nabi dan rasul..baginda dianugerahkan tuhan dgn pelbagai kemmpuan luar biasa yg menjadi bukti bahawa Isalm itu agama yg diredhaiNya..begitu byk perkara aneh dan ajaib yg terjadi sepnjang hayat baginda sebagai pemimpin umat islam..dan satu perkara yg saya nk bincangkan bertepatan dgn 27 Rejab ini adalh peristiwa Israk dan Mi'raj..

firman Allah dalm surah Al Isra' ayat 1,

'Maha suci Allah, yg telah memperjalankan hambaNya pada suatu malam dari masjid haram ke masjid aqsa yg telah Kami berkahi sekelilingnya..agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda2 kebesaran Kami. sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar dan Maha Melihat..'

israk bermaksud perjalanan Nabi dari mekkatul mukarramah iaitu masjid haram ke baitul maqdis dimana terletakknya masjid Aqsa, masjid ke-3 dalm hierarki keagungan dan keutamaan selepas masjid haram dan masjid nabawi di madinah.. mi'raj pula bermsud perjalanan nabi dari masjid aqsa ke tetangga langit dunia dan melewatinya sampi ke sidratul muntaha dan hadhratul Qudus utk bertemu Allah yg Maha Kuasa..

kejadian ini berlaku pada tahun ke-10 atau ke-11 kenabian dan lbih kurang setahun sebelum penghijrahan nabi dari kota mekah ke madinah munawwarah..Ia peristiwa sangat luar biasa, mencabar pemikiran manusia seisi alam kerana berlaku di luar pencapaian panca indera biasa manusia, namun bagi golongan beriman tetap yakin dengannya kerana ia bukti kuasa Allah yg menyusun atur setiap apa yg telah sedang dan akn berlaku..

Tetapi bagaimana pula bagi mereka yang sangsi atau tidak mempercayainya langsung, malah menganggap ia satu kisah dongeng, seperti golongan yang kufur dengan nikmat Allah?

seorg ahli agama yg terkemuka berkata umat Islam pertama2 sekali kena percaya Allah itu Maha Berkuasa.

' Allah boleh melakukan apa saja yang Dia kehendaki. Perjalanan Nabi melalui peristiwa itu juga bukan atas kehendak nabi tetapi dengan kehendak Allah SWT jua..' .

jelaslah,sesiapa shja yg mengingkari akn berlakunya peristiwa ini, para ulama bersepakat ia adalh murtad keluar dari Islam...

Daripada riwayat, menceritakan beberapa liku kejadian dialami Rasulullah s.a.w dan kejadian aneh bermula sebelum melalui perjalanan Israk dan Mikraj lagi.

Baginda mengalami pembedahan dada, hati Baginda dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul darah hitam ('alaqah), kemudian dijahit kembali dadanya dan di meterikan dengan 'khatimin nubuwwah'..dan penyucian hati baginda secara fizikal ini dikatakan berlaku melebihi sekali sepanjang hayat baginda..pertama sekali terjadi pada ketika baginda masih kecil dan belum mencapai akil baligh..penyucian ini mmbuktikan Allah amat mementingkan para utusannya sentiasa bersih dan suci dari sebarang noda batin dan zahir sebagai pemimpin penyebar agama tauhid yg di bawa ke seluruh alam..

selesai saja 'pembedahan' tersebut, baginda di datangkan dengan seekor haiwan tunggangan iaitu buraq yg ditemani oleh Jibril as...diceritakan oleh byak ulama bhawa buraq bermaksud 'kilasan cahaya' dan kepantasannya jga adalh selaju chaya..saiznya adalh lebih besar dari keldai ttpi lbih kecil dari baghal..bgaimanapun, ia dijadikan oleh Allah SWT bukan jenis berdarah, berdaging dan tulang belulang seperti haiwan biasa, sebaliknya ia diciptakan dari cahaya. bentuk seebenarnya,hanya Allah shaja yg tahu..

Hikmah dijadikan buraq yang berfungsi sebagai kenderaan dan pesawat angkasa menyerupai seekor binatang walaupun unsur kejadiannya daripada cahaya, adalah bagi memudahkan Nabi s.a.w. memahami tujuan Jibril datang membawa makhluk menyerupai haiwan untuk dikenderai oleh Nabi s.a.w. dalam peristiwa israk mikraj. Kerana kenderaan yang lazim digunakan oleh manusia pada ketika itu ialah haiwan sama ada unta atau kuda dan seumpamanya.


selepas itu bermulalah perjalanan Rasulluah dari kota mekah ke baitul maqdis di pelestinn..Tiba shaja di tempat tertentu Rasulullah diarah oleh Jibril supaya berhenti dan bersolat dua rakaat, seperti di Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah, Bukit Tursina (tempat Nabi Musa a.s. menerima wahyu) dan Baitul-Laham (tempat Nabi Isa a.s. dilahirkan).

Mengenai Nabi s.a.w. mendirikan solat tahiyyatul masjid di masjid al aqsa dalam peristiwa israk dan setelah menempuh perjalanan yang jauh dari Mekah, ada pengajaran yang boleh kita ambil dari peristiwa tersebut, terutama bagi orang yang musafir jauh, telah menjadi kelaziman menjadikan masjid tempat persinggahan, ada yang singgah semata-mata hendak buang air, atau mandi-manda bagi menghilangkan keletihan..Orang mukmin yang memahami fungsi masjid, selepas mereka menunaikan segala hajatnya, sudah pasti mereka tidak lupa menunaikan solat sama ada solat fardhu ataupun solat tahiyyatul masjid. Tetapi tidak kurang juga mereka yang
tidak tahu menghormati masjid, mereka semata-mata menjadikan masjid ketika terdesak untuk buang air, kemudian beredar meninggalkan masjid berkenaan tanpa melakukan solat sunat tahiyyatul masjid, seolah-olah mereka hanya mengambil kesempatan ketika terdesak, tetapi tidak tahu mengucap terima kasih dengan tuan rumah itu setelah hajat mereka selesai.

Dalam perjalanan itu juga Baginda diperlihatkan pelbagai gambaran2 dan kejadian2 seperti :

1. Orang yang bercucuktanam mengeluarkan hasil yang banyak dan cepat. Gambaran orang yang membelanjakan harta di jalan Allah.

2. Mencium bau yang wangi iaitu bau tukang sikat Firaun bernama Masyitah dan kelurganya yang beriman kepada Allah.

3. Sekumpulan manusia menghempap kepala masing-masing dengan batu berulangkali. Gambaran orang yang berat melakukan solat fardhu.

4. Kumpulan manusia telanjang memakan rumput berduri, buah zakkum yang sangat pahit dan makan bara api Jahannam. Balasan orang yang tidak suka menderma, bersedekah dan tidak mengeluarkan zakat.

5. Orang yang mengguntingkan lidah tidak berhenti-henti. Balasan orang yang bercakap tetapi tidak mengamalkannya.

6. Sekumpulan manusia makan daging busuk sedangkan ada daging baik, balasan orang yang berzina sedangkan dirinya ada isteri yang sah.

7. Orang yang tenggelam timbul dalam lautan darah dan dilemparkan dengan batu. Balasan orang yang makan riba.

8. Kumpulan manusia mencakar-cakar muka dan dada dengan kuku yang tajam. Balasan orang yang suka mengumpat.

9. Orang yang membawa berkas kayu yang banyak tidak terangkat olehnya. Balasan oarang
yang menerima amanah tetapi tidaksanggup melaksanakannya.

10. Seekor lembu keluar dari lubang kecil tetapi tidak dapat masuk semula ke dalam lubang tersebut. Gambaran orang yang suka bercakap besar.

semuanya ini mnjadi bukti kepada nabi utk di sampaikan kpa umatnya sekembalinya dari perjalann mukjizat ini sebagai peringatan dan pengajaran utk umatnya disamping berita gembira kepda sesiapa yg beramal soleh....

sesudah selesai solat, baginda dihidangkan dagn dua bejana yg masing2 mengdungi arak dan susu...ketika itu arak belum lgi diwartakan oleh Allah sebagai minuman yg haram disisi agama..pengharamannya ialah setelah Nabi s.a.w. berhijrah ke Madinah. Kedua minuman itu diletakkan di hadapan Nabi s.a.w., tidak menjadi kesalahan sekiranya Nabi mengambil arak kerana ketika itu ia belum diharamkan. Tetapi Nabi s.a.w. mengambil bejana yang mengandungi susu dan tidak mengambil bejana berisi arak. Sekalipunarak boleh diminum ketika itu, tetapi ia adalah minuman yang tidak sesuai dengan tabi'e manusia. Arak boleh merosakkan akal manusia, sebab itu akhirnya Allah SWT mengharamkan arak yang menjadi ibu segala maksiat itu. Sedangkan susu adalah minuman sejak manusia (bayi) dilahirkan, dan ia menjadi minuman berkhasiat semua peringkat umur.

setelah itu baginda pun memulakan perjalanan mi'raj pula.ketika ini Baginda didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah s.a.w. dan Jibril naik ke tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah). diriwayatkan apabila bginda ingin memulakan perjalan ini, ada seketul batu yg ingin turut serta bersama2 nabi utk naik ke langit..ttapi ia ditegah utk berbuat demikian..akhirnya batu ini tergantung pada kedudukan bgitu dan tidak turun kembali menyentuh bumi..sampi sekarang batu tersebut masih tergantung2 di baitul maqdis dan mungkin ke kiamat ia akn terus begitu..

Baginda dinaikkan ke beberapa lapisan langit bertemu dengan kalangan nabi dan rasul, termasuk Nabi Isa, Nabi Musa dan Nabi Ibrahim sedang bersandar di Baitul-Ma'mur ditemani oleh beberapa kaumnya...

sepanjang perjalanan mi'raj ini baginda di datangi dgn pelbagai perkara aneh yg kadang kala mengerikan..dgn ditemani oleh jibril, baginda mengamat amati setiap satu daripada apa yg dipertontonkan dgn jelas degnan bertujuan dapt dismpaikan pada umatnya supya mnjadi pedoman kapada kita yg penuh dgn dosa salah silap ini...anatara kejadian2 itu adalah;

1. Wanita menangis sambil meminta pertolongan tetapi tiada yang sanggup membantu. Gambaran balasan wanita yang berhias bukan kerana suaminya.

2. Wanita tergantung pada rambutnya, otaknya menggelegak dalam periuk. Balasan wanita yang tidak menutup auratnya (rambut)

3. Wanita berkepala seperti babi, badannya seperti kaldai dan menerima berbagai balasan. Wanita yang suka membuat fitnah, bermusuh dengan jiran dan membuat dusta.

4. Wanita yang mukanya hitam dan memamah isi perutnya sendiri. Balasan wanita yang mengoda dan menghairahkan lelaki.

5. Lelaki dan wanita yang ditarik kemaluannya ke depan dan ke belakang serta dilontar mukanya ke api neraka. Kemudian ditarik dan dipukul hingga keluar api dari badannya. Balasan orang yang membesarkan diri dan takabur kepada orang ramai.

6. Lelaki dan wanita dimasukkan besi pembakar daging dari duburnya, keluar hingga ke mulutnya. Balasan orang yang membuat fitnah, mengejek dan mencaci.

7) Wanita tergantung rambutnya di pohon Zakkum, api neraka membakarnya lalu kering kecut dagingnya terbakar. Balasan wanita yang minum ubat untuk membunuh janin.

8. Wanita dibelenggu dengan api neraka, mulutnya terbuka luas, keluar api dari perutnya. Balasan wanita yang menjadi penyanyi tidak sempat bertaubat.

9. Lelaki dan wanita yang masuk api ke dalam perut dari duburnya lalu keluar dari mulut. Balasan orang yang makan harta anak yatim.

10. Lelaki dan wanita kepalanya terbenam dalam api, dituang pula air panas ke badannya lalu melecur seluruh tubuhnya. Balasan orang yang berusaha ke arah pergaduhan sesama manusia.

akhirnya, selapas melalui pelbagai tingkat langit alam, baginda dalam pertemun yg teragung antara Pencipta dan hmbaNya, Baginda bertemu dgn Allah dan melihat zatnya yg haq..baginda bermunajat dengan Allah dan dalam munajat itu baginda menerima perintah melakukan solat 50 waktu sehari semalam, yang kemudiannya bginda ulang alik memohon kepda Ilahi agar dipendekkkan kepada lima waktu saja demi kemudahan dan keringanan umat islam..begitu sayang baginda Rasulullah kepada kita ini..adakah kita jga bgitu pada nabi kita?

saudara2 muslim, ambillah tauladan dari peristiwa bersejarah ini..semoga Allah mengampuni dosa2 kita dan ditempatkn bersama insan berjaya dunia akhirat..InsyaAllah.

assalamualaikum..

Friday, July 25, 2008

BELAJAR AGAMA?assslamualaikum wbt..

semoga Allah merahmati hidup kita semua..Insyaallah.


zaman sekarang hidup penuh pancaroba..bagi kita yang menjadi generasi sekarang memang didedahkan dengan segala bentuk 'permainan baru' yang dikatakan sesuai dengan peredaran semasa. bagi mereka yang x tahu menahu tentang perkara mutakhir, dikatakan jumud dan ketinggalan zaman oleh banyak orang... saya x mahu menceritakan apa itu perkara dan bidang2 yang meliputi pelbagai kemajuan dalam setiap cabang hidup, semua orang sudah tahu dan jelas apakah kebaikan2 yang di bawa bersamanya dan juga bahana buruk dan sadis kerananya yang melanda masyarakt kita yang jelas rapuh pegangan adap dan susila turun temurun akibat kealpaan kita sendiri..


banyak orang beranggapan bahawa memang menjadi lumrah apabila kita inginkan sesuatu yang maju dan hebat, kita patut membayar dengan harga yang tinggi.. dan harga yang saya maksudkan adalah keruntuhan sistem institusi sosial berakhlak..


tetapi adakah perkara ini betul2 benar? adalah jelas bagi mata kita, ia bukan suatu yang betul dan sudah terbukti kerosakan akhlak bukan disebabkan datangnya kemajuan terhadap sesuatu bangsa tersebut..ambil contoh bangsa jepun, mereka memang maju diakui dunia tetapi sistem sosial mereka kekal terjaga dan ampuh walaupun panahan2 kebejatan datang melanda..dan banyak lagi negara2 yang mampu memegang erat adat budaya yang mementingkan kesopanan ini di merata2 tempat yang lain..yang hairannya, mereka ini kebanyakannya bukanlah muslim dan mereka beragama karut.tetapi mereka pula yang paling kuat memastikan sivik dan moral kekal utuh sedangkan kita yang mengaku islam dan berketurunan melayu banyaknya adalah...hancuss! tak perlu diterangkan lagi apakah elemen2 kehancuran yang kita menjdi hero, semua orang sudah maklum dengannya..


bagi yang berkuasa pula, diingatkan gunakan apa yang dianugerahkan kepada mereka agar melangsaikan hutang2 pemulihan akhlak rakyat dengan sebaik2nya dan jika gagal dengan sebab sengaja dan berpura2, ingatlah azab Tuhan amatlah pedih.. kita hanya mampu berdoa agar Tuhan mengekalkan kita pada jalan yang lurus dan mengampuni segala salah silap kita yang terdahulu...


pun begitu, yang menarik perhatian kita mutakhir ini adalah, kesedaran dan semangat masyarakat umum untuk memulihkan apa yang tersasar dan salah dalam sistem sosial kita dilihat semakin mendalam dan rancak.. ini suatu yang membanggakan. pelbagai institusi masyarakat ditubuh dan menjalankan pelbagai aktiviti yang mmpu mencorak kembali sistem yang ada dan memulihkan orang2 yang tersalah arah dan panduan hidup.. dan kumpulan2 ini adalah berlatarbelakangkan agama kerana kita semua tahu, agama adalah kunci penyelesaiaan kepada semua masalah.. orang makin sedar, kalau selain dari agama yang dicari untuk menyelesaikan kekusutan maka bertambah kusutlah perkara tersebut.. dan memang sudah dijanjikan Allah dalam kitabNya bahawa tetap akan ada pada setiap zaman segolongan manusia yang betul2 ikhlas dan jujur untuk berdakwah dan membangunkan kembali keazaman untuk beriman dan membawa manusia ke jalan yang diredhaiNya dunia dan akhirat..


banyak individu2 di mana2 pelusuk dunia ini mahupun di Malaysia yang berlumba2 untuk mendalami selok belok agama agar hidup sentiasa berkat dan memperoleh ketenangan kekal abadi. maka mereka mencari2 tempat dan guru2 yang difikirkan layak dan alim untuk menuntut ilmu agama. yang menjadi persoalan sekarang, apakah indikasi2 dan tatacara terbaik yang harus kita gunakan sebelum menuntut dan mempelajari agama dari guru2 ini? semua orang boleh membaca mana2 kitab, dan mengatakan sudah cukup ilmu di dada dan layak untuk mengajarkan pada mnusia lain pula tentang hal agama.. ia adalah baik jika asas dan apa yang diketahuinya adalah btul2 tepat dengan syariat, tetapi akan terimalah azab yang pedih jika apa yang disampaikan pada mnusia2 lain adalah dari buah fikiran semata2 dan hanya berlandaskan satu dua kitab yang bukan muktabar dan layak untuk diambil pegangan darinya.. maka orang yang belajar dan menuntut dari mereka ini bukan sahaja tidak dapat kembali kepada jalan yang betul2 benar, tetapi mkin jauh pula dari keredhaan Allah yang dicari2.. orang yang berlagak alim sebeginilah yang dikatakan sebagai Ulama Sukk dalam hadis2 Nabi dan mereka inilah yang mendapat azab dalam api neraka yang paling bawah.. mereka ini bersepahan di mana2 sahaja, dan orang yang tiada asas agama yang kukuh, akan mudah tertipu dan terikut2 cara dan pendapat mereka..


ulama2 Sukk ini bukan sahaja pandai bermadah bicara sehingga orang terliuk lentok dengan ucapan2 dalam apa2 bab agama yang diperkatakan, tetapi mereka ini juga adalah handal dalam menambat hati2 manusia agar dilihat sebagai amat baik dan mulia..maka mudahlah sekali kita tertipu...


adalah diingatkan, menuntut ilmu agama tak cukup bermodalkan semangat dan azam yang tinggi sahaja.. kita harus tahu rambu2 ataupun selok beloknya yang telah digariskan syariat. tujuannya hanya satu, agar kita tak terkandas, menjadi bengung dan terikut2 dengan ajaran yang menyimpang dan terseleweng dalam menerima seruan2 dari banyak kelompok dakwah yang pelbagai, yang mengaku adalah lebih mulia berbanding kelompok dakwah lain yang wujud sesama mereka..


melalui pelbagai cara mereka berusaha meraih pengikut seramai mungkin. lihatlah sekeliling kita.. ada yang menawarkan jalan mendekati agama dengan menggunakan menhaj qalbunya, ada yang mengajak untuk ikut pegangan politik agamanya, ada pula yang menyeru untuk segera kita mendirikan khilafah islamiah, dan ada pula yang berkelana dari satu daerah ke daerah lain untuk mengajak manusia ramai2 menganggotai kumpulan yang dikepalainya berbentuk usrah dan beramai2 ke masjid dan pusat2 keagamaan.. tetapi, menjadi persoalan sekarang yang manakah yang betul2 tepat dan berwibawa dalam agama? inilah yang patut dibincangkan..


Ahlus Sunnah wal Jamaah adalah pewaris nabi yang sentisa berusaha mengamalkan apa yang diwasiatkan dan diajarkan oleh Baginda untuk mengajak umat kembali mempelajari agama ini dengan sebenar2nya.. dalam apa2 hal dan masa sekalipun, Ahli Sunnah tidak pernah keluar dari apa yang digariskan oleh Nabi. lebih2 lagi dalam membicarakn hal berkaitan untuk mempelajari agama ini yang merupakan suatu yang amat asasi dalam kehidupan.. inilah yang sangat2 diperlukan oleh mnusia yang mempunyai kesedaran iaitu untuk mendapat ajaran yang betul2 benar dan tidak menyimpang. mereka menyediakan manhaj yang betul2 benar untuk mendaptkan ilmu agama. manhaj yang disebutkan di sini adalah bermaksud 'jalan terang yg ditempuh'.


dalam surah Al Maidah ayat 48 Allah berfirman,

' dan Kami jadikan untuk masing2 kalian syariat dan manhaj'


Imam tafsir Ibnu Abbas menjelaskan mksud manhaj/minhaj adalah sebagai sunnah. dan sunnah pula ertinya adalah jalan yang ditempuh yang jelas dan sangat terang.. Ibnu Kathir juga berpendapat sama dalam kitabnya tafsir Ibnu Kathir dan Mu'mamul Wasith..

beberapa etika yang digariskan oleh Ahlus Sunnah dalam cara2 sebenar untuk mempelajari dan mendalami ilmu agama adalah;


1) mengambil ilmu agama dari sumber aslinya iaitu Quran dan hadis..

Allah berfirman;

' Ikutilah apa yang diperturunkan kepada kamu dari Tuhanmu dan jangan kalian mengikuti para pimpinan dari selainnya.. sesungguhnya sedikit sekali kamu mengambil pengajaran darinya..' AlA'raf:3.

sabda Rasulullah,

' Ketahuilah bahawasanya aku diberi Quran dan yang serupa dengannya bersama2nya..' -sahih riwayat Imam Ahmad dan Abu Dawud.2) memahami Al- Quran dan Al-Sunnah sesuai dengan pemahaman salafus soleh iaitu para sahabat dan yang mengikuti mereka dari kalangan tabi'in dan tabi'un tabi'iin..

ini adalah perkara yang penting. banyak orang mengakui diri mereka adalah alim dan pandai. dan menjadi tanggungjawab kita untuk menilai sejauh mana kebenaran dakwaan mereka itu.. jika di Malaysia, kita boleh pergi sendiri ke pusat2 agama yang sah dianggotai oleh ulama2 muktabar yang jelas kealiman mereka dalam selok belok agama.. mereka ini mempunyai tauliah yang diiktiraf oleh Sultan dan pemerintah serta diakui oleh jabatan2 agama berkaitan.. apa yang dilontarkan mereka adalah perkara yang benar dan sah dan tidak mengandungi kepentingan lain selain demi kemaslahatan masyarakat... kebaikan yang ada pada mereka mencakupi segala hal berkaitan agama, baik ilmu, pemahaman pengalaman dan dakwah selain mempunyai kepakaran setelah melakukan kajian peringkat kedoktoran falsafah dan PHD.. siapakah mereka? kita boleh rujuk laman2 web jabatan2 agama dan dewan ulama malaysia.. diingatkan, jangan hanya kerana terpedaya dengan sikap dan akhlak baik yang dibuat2 oleh sekumpulan orang yang mengaku alim, kita terus membuat rumusan meraka itu adalah yang paling layak untuk mengajar ilmu2 berkaitan agama. sedangkan kadang2 kita mendengar bacaan Quran mereka pun masih tungang langgang, tapi berhasrat pula untuk mengeluarkan pendapat berkaitan hukum2 agama.. silap langkah kita turut sama masuk Jahannam bersama2 mereka yang sesat dan menyesatkan. berhati2lah..

sabda Nabi;

'sebaik2 manusia adalah generasiku, kemudian generasi yang setelah meraka kemudian yang setelah mereka..' sahih riwayat Bukhari dan Muslim.

Ibnu Qayyim berkata dalam kitab Bashair Dzawis Syaraf, bahawa;

'sebaik2 generasi adalah generasinya secara mutlak. ini beerti merekalah yang paling utama dalam segala2 pintu kebaikan. kalau tidak demikian, mereka hanya baik dalam sebahagian sahaja dan bukan sebaik2 generasi secara mutlak.'

dengan demikian, pemahaman para sahabat terhadap agama ini sudah dijamin oleh Nabi. sehingga kita x boleh meragui lagi apa yang diajar kerana mereka adalah orang yang paling tahu setelah Nabi.. para sahabat ini tahu di mana tempat turunnya wahyu, dan mereka tahu di saat mana dan keadaan apa nabi mengucapkan hadis2 Baginda.. oleh itu jika para sahabat dan ulama2 bersepakat terhadap sesuatu, maka wajib kita tak boleh bertentangan dengan mereka. sebagai contoh, apabila ulama2 negara kita mengharamkan buku bertajuk 'HADIS SATU PENILAIAAN SEMULA' karangan Kassim Ahmad, dan mengharamkan kita membacanya kerana kandungn2nya yang jelas menyimpang dan menyesatkan, maka wajib kita yang ilmu cetek ini mengikutinya..sila rujuk berikut;

http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatwa_search_result.asp?keyID=413

...dan tatkala mereka berselisih pendapat terhadap sesuatu isu, maka hendaklah kita memilih untuk keluar dari perselisihan mereka iaitu dengan memilih salah satu dari pendapat mereka dan tidak boleh membuat pendapat baru, sedangkan ilmu kita hanya bagai kuman berbanding ilmu2 mereka..

Imam Syafi'i pun berhujah dengan kata2 yang sama seperti di atas dalam kitabnya Al Madkhal Ilas Sunan Kubra.

Imam Muhammad bin Alhasan mengatakan dalam Kitab Intishar li Ahlil hadith bahawa ;

' ilmu
agama itu empat macam, pertama apa yang terdapat dalam kitab Allah atau yang serupa dengannya, kedua apa yang terdapat dalam Sunnah Rasulullah atau yang semacam dengannya, ketiga apa yang disepakati oleh para sahabat nabi atau yang serupa dengannya dan jika mereka berselisih kita tidak boleh keluar dari pendapat2 mereka, keempat adalah apa2 yang dikatakan oleh para ahli fekah muktabar atau apa yang serupa dengannya.ilmu itu tidak boleh keluar dari empat macam ini .'

oleh kerana itu, Ibnu Taimaiyah berkata :

' setiap pendapat yang dikatakan hanya oleh seorang yang hidup di masa ini dan tidak pernah dikatakan oleh seorang pun yang terdahulu, maka itu adalah
salah.'

Imam Ahmad pula menjelaskan bahawa ;

' jangan sampai engkau mengeluarkan sebuah pendapat dalam sebuah masalah yang engkau tidak mempunyai pendahulu (pendapat yang jelas oleh ulama) padanya.' (kitab Majmu' fatawa 21/291)

oleh kerana itu maka wajib kita menilai seseorang yang mengakui mengetahui agama dengan sebaik2nya sebelum mmpercayai apa yang dibawa dan dikatakannya, jika salah menilai maka rugilah kita.. dan kita hendaklah menjauhi ulama2 sukk ini dan haram kita mengikuti kata2nya..

sunngguhpun begitu, Allah sentiasa melindungi kita dari terjerumus dalam hal2 yang menyesatkan.

sabda Nabi ;

' Sesungguhnya Allah melindungi umatku untuk berkumpul di atas kesesatan'
( hadis hasan riwayat Abu Dawud dan Ibnu Majah dalam Kitab Silsilah Asshahihah:1331)
3) tidak melakukan taqlid atau fanatik buta kepada mazhab.

banyak mazhab2 yang pelik2 dan berkecamuk yang wujud sekarang ini.. hendaklah kita berpegang teguh kpada mazhab yang jelas benar dan sahih kandungan ajarannya.. banyak orang berkata, zaman nabi tidak ada satu pun mazhab, kenapa kita harus berpegang kepada mazhab pula. ingin dijelaskan bahawa mazhab adalah apa2 yang dikatakan oleh guru2 imam tertentu dan apa yang diamalkannya dalam menjalankan perintah Allah dan nabi.. kita adalah begitu jauh dari nabi dan kita tidak pernah melihat bagaimanakah nabi menjalankan sesuatu ibadat tersebut kecuali melalui hadis yang perlukan kepada penerangan.. kita hanya mengetahui cara2nya dari ulama2 mazhab ini.. mereka mengamalkan ajaran berdasarkan kajian dan ilmu yang amat terperinci dalam setiap cabang agama dan mereka x pernah ada sebarang sikap buruk dan sentiasa ikhlas dan membenarkan apa yg diajar oleh nabi. mereka adalah mujtahid yang mengeluarkan hukum berdasarkan dalil dan nas2 yang jelas dalam Quran dan hadis dan bukan berdasarkan akal semata2... maka wajib kita yang x tahu selok belok agama ini untuk mengikuti mereka kerana hanya itu yang ada pada kita untuk mencapai keredhaan Allah.

boleh kita untuk menjadi mujtahid juga dan mengeluarkan hukum2 sendiri dalam pelbagai isu kerana pintu mujtahid tak pernah tertutup..tetapi hendaklah kita tahu setiap cabang2 agama dengan betul2 dalam dan menyeluruh terlebih dahulu.. hanya sekadar kita membaca 1 ,2 kitab, janganlah kita etrus cuba untuk menafikan apa yang di bawa imam2 mazhab Ahlus Sunnah wal Jamaah yang sudah terbukti kebenarannya, sedangkan sebutan arab kita pun x pernah betul.. ingatlah wahai saudara2ku..

imam Syafie menjelaskan dalam kitab Sifah Shalat Nabi bahawa;

'kaum muslimin bersepakat bahawa siapa pun yang telah jelas baginya Sunnah Nabi, maka dia tidak boleh berpaling darinya untuk mendengar ucapan2 orang lain x kira siapa pun orang itu..'4) waspada pada dai' dan ulama yang jahat...

maksud jahat di sini adalah kepada keagamaan yang membawa kepada penyimpangan dari aqidah sunnah wal jamaah x kira sedikit ataupun banyak.. antara ciri2 mereka adalah suka berdalil dengan ayat2 yang belum begitu jelas maknanya untuk ditafsir.. kerana kita harus tahu, dalam Quran banyak terdapat ayat2 yang tidak khusus dan lebih kepada umum. maka jika sekadar gunakan akal yang sempit ini untuk mengeluarkan hukum sendiri, maka sesatlah kita.. mereka ini menebar fitnah dan menyesatkan pengikut2..

Allah berfirman ;

' adapun yang dalam hatinya terdapat penyelewengan dari kebenaran maka mereka pula mengikutinya apa yang belum jelas dari ayat2 itu. mereka inginkan dengannya fitnah dan ingin mentakwilkannya.padahal tidak ada yang mengetahui takwilnya (penjelasan) kecuali Allah' - Ali Imran ; 7.


5) memilih guru yang jelas berpegang teguh dengan Sunnah Nabi dalam berakidah, beribadah berakhlak dan bermuamalah...

nabi bersabda;

'keberkahan itu berada pada orang2 besar kalian (ulama)' - sahih riwayat Ibnu Hibban, Ibnu Abbas.

Abdullah bin Mas'ud pula berkata ;

'manusia tetap baik selama mana mereka mengambil ilmu dari orang2 besar mereka, jika mereka mengambil ilmu dari orang2 kecil dan jahat, maka binasalah mereka.' (kitab Jami' Bayanul Ilm; 615,616)6) tidak mengambil ilmu dari sisi akal atau rasional semata2..

agama ini adalah agama wahyu dan bukan hasil penemuan akal mcm hindu, budhha dan lain2nya.

firman Allah;

' katakanlah wahai Muhammad, sesungguhnya Aku memberi peringatan kepada kalian dengan wahyu..'- Al Anbiyak, 45.

wahyu adalah dari Allah, tetapi akal adalah lemah dan bersifat dengan kecacatan.. oleh itu wajib kita menundukkan akal kita berbanding dengan wahyu walaupun bagi kita akal mungkin x boleh terimanya.

Ali bin Abi talib berkata bahawa ;

' seandainya agama ini dengan akal semata2, maka tentulah bahagian bawah khuf (tapak kaki yang ada kulit yang lebih tebal) lebih utama untuk diusapkan semasa berwuduk daripada bahagian atasnya, tetapi aku melihat Nabi mengusap bahagian atas khufnya' (sahih, riwayat abu Dawud dalam Sunan Abu Dawud)

kalu ikut akal semata2, mestilah lebih baik cuci bahagian bawah kaki sebab lebih kotor. tetapi Nabi mencuci bahagian atasnya pula dan menyalahi akal kita.. oleh itu janganlah gunakan akal semata2. ingatlah bahawa mesti terdapat hujah dan alasan yang jelas kenapa nabi berbuat sebegitu dan kita masih belum mengkaji dan mngetahuinya kerana akal kita yang pendek dan terbatas..


7) menghindari perdebatan dalam agama tentang hal yang sia2.

nabi bersabda;

'tidaklah suatu kaum itu sesat setelah mereka berada atas petunjuk kecuali mereka diberi sikap jadal (berdebat2) bahkan mereka adalah kaum yang suka berbantah bantahan..' -hadis hasan, riwayat Tirmidzi dalam kitab Shahihul Jami'.

Allah memerintahkan kita berdebat dengan baik dalam perkara2 perlu sahaja dan bukan yang berkaitan hal yang telah jelas halal haramnya semata2 untuk menimbulkan keraguan..

firman Allah;

'ajaklah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah, berilah nasihat yang baik dan berdebatlah dengan yang paling baik' - Annahl, 125.

para sahabat jika berdebat dalam suatu masalah adalah secara musyawarah dan bernasihat.. mereka tetap bersatu dan berukhuwah sesama mereka..


Sahabat2 sekalian, ini adalah sebahagian etika2 yang harus kita pegang dalam menuntut kebenaran dalam agama.. berhati2lah terhadap musuh2 kita yang zahir dan batin yang ada hampir dengan kita mahupun yang jelas musuh2 utama kita..

Semoga Allah merahmati hidup dan kita berada dalam jalan yang lurus...InsyaAllah..


p/s; ambillah yang baik dan buanglah yang buruk. sesungguhnya yang baik adalah dari Allah dan yang buruk adalah dari nafsu penulis sendiri..sama2 kita memperbaiki diri kita.insyaAllah.

Wednesday, July 23, 2008

beauty lies deep within...

assalamualaikum everybody

'And if u would count the favours of Allah, never could be able to count them..Truly! Allah is Oft-Forgiving, most Merciful..' An Nahl- 18.


Beauty inside our body...

1. This image of red blood cells is one of a series appearing in the book Inside The Body: Fantastic Images from Beneath the Skin.

2. Here the blood cells are traveling along a vein within the liver. The images are provided by the Science Photo Library.

3. This bead-like structure with its projecting legs is a nerve cell. It sends signals and commands to and from the brain.

4. This dirty-looking surface is actually a healthy tooth. The cells in the green layer produce enamel, which protects the tooth.

5. A cross section of a piece of carpet? This is actually the small intestine where food is digested.

6. The surface of the tongue is rough due to these paillae, which contain the taste buds and send tactile information to the brain.

7. The cells lining the stomach secrete a layer of mucus to protect against the acidic gastric juices.

8. These crystals may look pretty, but the kidney stones they form can be extremely painful to pass through the urine.

9. These match-like structures are found in the brain and secrete a substance that cushions the brain and spinal cord against shock.

10. Rose petals scattered on a scarlet divan? This is actually the lining of the rectum.

And be grateful for the favour of Allah, if it is He whom u worship..' AnNahl-114.

Tuesday, July 22, 2008

miracles...

ASSALAMU ALAIKUM

As received………….

Google Earth proves that the Prophet Muhammad (peace be upon him) is right

No human on earth can draw a straight line on the surface of the earth between two far cities except with the aid of detailed maps, made possible today due to airplanes, satellites, and knowledge of latitude, longitude, and land height. However, there was a person who had done this 1400 years ago. This person is the prophet Muhammad (peace be upon him).


While the prophet Muhammad (peace be upon him) was in Madinah Al-Munawarah, Allah instructed him that he should face in the direction of the Sacred Mosque in Makkah. From then on, it became the Qiblah for Muslims. And from then on, Islam was spreading.After the victory of (Fatih Makkah) people came and entered Islam. Then, the prophet (peace be upon him) started to sent the teachers to these people to teach them Islam. One of them Wabr ibn Yohanas Al-Khozaee whom the prophet (peace be upon him) sent to Yemen (Sana'a). He was ordered to teach people of Sana and to build them a Mosque by features the prophet (peace be upon him) had defined to him.

Al-Tabarani narrates in the Mu'jam Al-wsat saying:
Wabr ibn Yohanas Al-Khozaee said: the prophet (peace be upon him) said to me " if you build the mosque of Sana'a, make it to the right of a mountain called Deyn"To explain, Al-Hafez Al-Rahzey says in his book "The History of Sana'a) that the prophet (peace be upon him) ordered Wabr ibn Yohanas Al-Khozaee to build the mosque in Bathan park, from where is found a rock in Gamdan and face it to a mountain called Deyn

The prophet Muhammad (peace be upon him),1400 years age, ordered to build the mosque Sana'a facing Jabal-e-deen .If we use Google Earth and draw a straight line from the mosque Sana'a to the Qibla which is in Makkah, it will pass through the peak of jabal-e-deen and will end at the center of Kaba.


How could someone 1400 years ago have shown the exact direction for kaba from a far away city without using the new aids needed for such a process?

Of course this a miracle

p/s : sent to me from a closefren

Sunday, July 20, 2008

do U?? I WuVvVvVvV BaBieSSSssSSS!!

badass dad!

kamikaze!!erggghhh! damn cute


hye u....wanna join?some space fo ya


teeth! mommy, am a big boy alredy!


haiyo.mcam juon kna balut


vandalism!wrap properly

am i riding OR 'berak'ing?xoxo!i wuvvvv this soo muchhii!owh...my old time


ill shoot u with mine.haha


haiya..got misai alredy.reject2

tail is made to be broken.tail breaker!tis my life used tobe


sweetsweat OR piepee?


owh....nice butt.muahh


next brightdark knight?


am soooo high...

wat r lookin at?fcukoff jerk.am boring


heeee.yes huney.me too


owhhh..me dun wan to rmember tissSaturday, July 19, 2008

menuju ke arah KEBOBROKAN!

A. Kadir Jasin

ORANG Melayu yang tahu sedikit sebanyak mengenai politik, ekonomi dan diplomasi pasti berasa sangat malu dengan kedudukan kepemimpinan negara sekarang.

Hendak tidak hendak, buruk atau baik hakikatnya kepemimpinan Melayu “masih” berupa tunjang dan tonggak kepada kepemimpinan negara.(Saya sengaja menggunakan istilah “masih” kerana ia membawa maksud sementara.

Mungkin selepas ini orang Melayu tidak akan lagi menjadi tunjang dan tonggak kepemimpinan negara.)Di hadapan kita, kaum-kaum lain mungkin tidak mentertawakan kita. Malah mereka terus berharap Malaysia stabil dan maju di bawah kuasa majoriti Melayu.Tetapi di belakang kita, di dalam forum-forum tertutup dan di arena antarabangsa kepemimpinan Melayu kini menjadi bahan sindiran, jenaka, ketawa dan kutukan.

Betapa tidak, kepemimpinan Melayu, sama ada daripada sudut realiti atau persepsi, dilihat sebagai lemah di segi pemikiran, korup, rendah moral dan pekerti, berpecah-belah dan hipokrasi.

Akibat daripada realiti dan persepsi ini, timbullah pelbagai tuduhan, tohmahan dan syak wasangka terhadap pembesar politik Melayu daripada Perdana Menteri kepada Timbalan Perdana Menteri dan ketua de facto pakatan pembangkang.

1. Abdullah Ahmad Badawi dilihat sebagai lemah, tidak berkemampuan dan mengamalkan kronisme dan nepotisme;

2. Abdullah diuar-uarkan sebagai mengamalkan kebebasan dan keterbukaan tetapi institusi-institusi utama demokrasi dan ekonomi dirampas oleh konco-konconya yang beragenda peribadi;

3. Mohd Najib Abdul Razak dikaitkan dengan kes pembunuhan yang melibatkan penasihat dan pengawal keselamatannya. (Dia bersumpah dengan nama Allah dia tidak mengenali wanita Mongolia mangsa pembunuhan itu.); dan

4. Anwar Ibrahim dengan laporan liwat oleh seorang muda yang pernah menjadi pembantu di pejabat Parti Keadilan Rakyat. (Dia mahu penuduhnya bersumpah “qazaf” dengan mengemukakan empat saksi lelaki yang sempurna akal yang menyaksikan perbuatan itu.)

Realiti dan persepsi negatif ini tidak terhad kepada kepemimpinan politik sahaja. Ia turut merebak dan mencemari pentadbiran awam, polis dan kehakiman yang majoriti penjawatnya adalah Melayu.Pegawai-pegawai tinggi awam ditangkap kerana disyaki melakukan rasuah -- yang terbaru dari Jabatan Imigresen -- dan Ketua Polis Negara dan Peguam Negara didakwa memalsukan bukti perbicaraan.

Hari demi hari penarafan (rating) antarabangsa negara dalam pelbagai bidang merosot dan imej negara di mata dunia semakin buruk.Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Jabatan Negara Amerika misalnya menyifatkan Malaysia sebagai negara yang terbabit atau menjadi pangkalan kepada “human trafficking”(jual-beli manusia).Tahun lalu ia meletakkan Malaysia dalam “Tier 3” di segi pematuhan terhadap akta perlindungan jual-beli manusia.

Imej Malaysia menjadi semakin buruk dan meruncing setelah Kerajaan British baru-baru ini mengancam pengenaan visa ke atas pemegang pasport Malaysia mulai akhir tahun ini.Alasannya adalah terlalu ramai pembawa pasport palsu Malaysia dikesan cuba memasuki negara itu. Tidak lama selepas itu, pegawai-pegawai Imigresen yang disyaki rasuah ditahan.Cadangan Britain itu meletakkan Malaysia setaraf dengan negara-negara seperti Brazil, Lesotho, Swaziland (bukan Switzerland), Afrika Selatan dan Venezuela.


Ini semua adalah kemelut kepemimpinan yang lemah yang gagal mempertahankan imej dan integriti negara.Manakala kita mungkin menganggap apa yang berlaku sekarang sebagai hal ehwal dalam negara, tetapi tindak tanduk para pembesar kita sedang diperhatikan dan diteliti di seluruh dunia oleh para diplomat, pelabur, pelancong dan bakal pelajar yang hendak datang belajar di negara kita.

Di dalam negara, kepemimpinan Melayu yang hambar sekarang bukan sekadar dipersendakan malah dijadikan alasan oleh pemodal tempatan untuk membekukan pelaburan mereka atau untuk membawa keluar modal.

Kalau pemimpin akar umbi dan ahli Umno yang akan bersidang di peringkat cawangan mulai 17 Julai ini tidak membuat perubahan dengan memilih barisan pemimpin baru yang lebih berwibawa, bukan sahaja Umno akan menuju jalan kehancuran malah orang Melayu keseluruhannya akan menderita.

Hari ini, ramai orang Melayu tidak lagi yakin dengan Umno. Malah ramai yang mula mengarahkan pandangan kepada Pas dengan harapan parti itu boleh mengambil alih peranan parti utama orang Melayu.Umno dan negara memerlukan kepemimpinan baru yang cekap dan berwibawa bagi menangani suasana ekonomi yang semakin meruncing sekarang.Kedudukan orang Melayulah yang paling terancam dalam suasana politik dan ekonomi yang kucar-kacir sekarang kerana kuasa ekonomi mereka yang lemah berbanding kaum-kaum lain.

Memetik kata-kata ulama besar Sheikh Abdullah Fahim --- “Sesiapa yang berjuang dengan nama Allah dan niat baik sentiasa dalam keredaan Allah, tetapi siapa yang lupakan niat, khianat dan tamak akan dimurkai Allah, akhirnya menjadi hina.” (Mokhtar Petah – Sheikh Abdullah Fahim Penentu Tarikh Kemerdekaan Negara 31 Ogos, 1957. Pustaka Antara 1997.)

Anekdot: Pada tahun 2005, dengan persetujuan Abdullah Ahmad Badawi, Proton dipaksa menjual MV Agusta dengan harga satu Uuro dan menderita kerugian RM500 juta. Pada 12 Julai lalu, BMW menjual MV Agusta kepada Harley-Davidson dengan harga US$109 juta (RM359.7 juta). Tidakkah Badan Pencegah Rasuah atau sebuah suruhanjaya bebas berminat menyiasat kejadian ini?

- kadirjasin.blogspot.

Tuesday, July 15, 2008

renungkanlah..............

' Sesungguhnya tidak Kami jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepadaKu ( Allah swt ) '

BERPEGANGAN sesama kita....

Kesatuan Melayu sekarang bagai retak menunggu belah.. ataupun memang sudah terbelah menunggu hancur lebur..

situasi mutakhir kini dalam negara membuatkan kedudukan Melayu dalam apa2 bidang yang masih 'terjaga' adalah hampir2 terlepas dari genggaman.. sudahlah kedaulatan ekonomi sudah hilang, sekarang apa yang masih ada pada kita pun tak akan kekal lama jika keadaan begini berterusan... pemimpin2 Melayu bagai terpukau ataupun lebih mudah dikata hilang pedoman bila dilihat semuanya hanya mahu menyelamatkan diri masing semata2.. sedangkan masyarakat marhaen Melayu terus terkena dengan pelbagai duka bencana dek aturan2 pemimpin bangsa sendiri... x kiralah pemimpin mana pun, Umno Pas atau Keadilan, semuanya bertikam lidah sesama sendiri untuk memenangkan setiap cadangan dan prinsip yang dibawa. saya melihat setuasi begini walaupun ada sinar kebaikan sebab terserlah demokrasi, tetapi jika tersilap langkah dan susun catur dan salah tergelincir maka maruah bangsa Melayu boleh tergadai.. masing2 berkokok aku yang betul dan kau yang salah. sedang kita sibuk berkokok, ada orang yang sedang mencabut 'lawi' kita satu demi satu akibat kelalaian kita sendiri...

memang benar sekali kata2 Tuhan apabila walau betapa teruk dan sempitnya situsi akhlak dan keperibadian serta pincangnya kebenaran sesuatu masyarakat itu, tetap akan ada segolongan manusia taqwa yang betul2 berjuang demi kesantunan dan keadilan dalam erti kata sebenar.. sekumpulan manusia ini bukan bertunjangkan kepentingan poliitik, nama atau kekayaan mahupun apa2 saja, tapi mereka ini adalah orang yang betul2 tahu dan sedar betapa beratnya kedudukan agama dan bangsa apabila tampuk kuasa ini terlepas dari tangan dan jatuh kepada bangsa dan agama lain.. dan kesannya akan terus terasa smpai bila2, bagai Melayu yang berada di negara jiran yang dulunya adalah tanah milik kita! saya bukanlah pemikat berbaur perkauman, tetapi ini adalah pandangan jelas yang semua bangsa fikir hal yang sama apabila dalam cabaran dan ia dituntut dalm agama anutan... aku tak bisa biarkan ianya hilang!!

Mujurlah ada golongan yang menyusun atur bibit2 titik pertemuan antara pihak2 yang berbalah.. x kiralah siapa yang mulakannya, tapi ia dilihat sebagai suatu yang amat bguss jika niatnya adalah demi survival bangsa agar tidak hancur di telan noda politik semasa.. khabar2 yang kita dengar dulu ternyata benar apabila Umno dan Pas akhirnya bersetuju untuk bersemuka untuk membincangkan masa depan bangsa.. ini diakui sendiri oleh presiden pas dan disambut baik oleh pimpinan umno serta kenyataan berkaitan dikeluarkan paklah.. walaupun yang berlaku cuma sekadar perbincangan2 singkat peringkat awal parti dan lebih merupakan retorika dan cakap2, saya tetap melihat ia suatu perkara yang boleh membuahkan suatu permuafakatan yg berkesan apabila ia betul2 terjadi dalm jangka masa yg ditetapkan kelak.. tambahan pimpinan masing2 sudah nyatakan persetujuan dan sokongan...saya amat berharap sagala kekusutan yg ada sekarg cepat2lah berakhir..bgi org mcm saya dan seumur dagn saya yg jauh dari tanh air, mungkin xdapt melihat ap kusutnya 'tali yg tersimpul' ini dek kerana memg xkisah ataupun xpenah nak ambil kisah ataupun rasa bukan hal mereka utk fikirkan hal sebegini.tapi bgi saya amat penting utk agama bangsa dan Malaysia...ttpi bagi rakyat yg betul2 terkena atas batang idung dia, mcm salah seorang kerabat saya, maka akan tahu betapa situasi sekarang jika tidak ditangani dgn bijak blh mmbuatkan bangsa melayu duduk terlopong hilang segalanya...kita bukan supernasionalis, tpi kita mendukung kesejahteraan bangsa.kerana jika suatu bangsa majoriti suatu negara hiruk pikuk,maka sahabat2 kita dari entiti keturunan lain xkan dapt duduk senang dan turut menjadi haru biru..ingatlah,jika batang pokok rapuh dan lemah, tak mungkin dahan2 dan ranting2 akan terus tumbuh subur dan mampu bertahan..jkita mahukan kesejahteraan utk semua orang malaysia yg pernah kita nikmati dulu..

saya amat risaukan apa yg sedang berlaku,jika xada btul2 jalnnya mka bencana besar bakal melanda.jika kekusutan politik xdapt dirungkai dalm masa bebrapa bulan ini, maka segenap elemen2 lain seperti sosial ekonomi dan sebagainya akn turut musnah..xada sapa yg nak dtg melabur jika ngara kacau bilau degn perebutan tmpuk perintahan...xada sapa nk mulakan bisnes dalm ngara yg ekonominya merudum, bursa saham sekarang makin menurun dan asyik di tutup niagaannya..sosial bangsa terlampau teruk, sgala benda yg negatif kitalah hero..dan xaakn ada sapa nk pandang kita jika xada apa yg menarik melainkan lemah dan hina.dan kalu nk bina kembali apa yg kita kecapi sekarang, ia bagi suatu yg hampir mustahil karana akan ada byk tgn2 yg akan merobek..mka terjadilah mcm afghanistan dan iraq sekarang..bgitu dahsyat hidup mereka dalm tanah air sendiri.entahlah,mungkin xfikir ttg sejarah?dah berlalu pelgai cerita yg sama, ttapi masih tak ambil kisah utk wat pedoman..kita mungkin x merasa sekarg, ttpi ank cucu yg akan terima bahana jika xada jalan pnyelesaian muktamad..jgn marah pula kalau mereka mnyumpah2 kerna meninggalkan utk mereka negara yg haru biru sgala benda dan kuasa bukan ditangan bangsa ini..salahkan diri kita sendiri..

ini bukan fahamn politik, ini adalh fahamn kebangsaan.jika fahaman politik di ambil kira, hujah saya x akan berbunyi bgini.. saya tetap pertahankan prinsip, ttapi biarlah ia bagai berkocak dlm gelas, iaitu 'bergaduh bertikam' antara pejuang2 yg sama. bukan antara dua gelas berbeza.takut nanti pecah,semuanya merana..

adioss!!

Sunday, July 13, 2008

sila lah!!

wmode="transparent" align="middle" type="application/x-shockwave-flash" >

Friday, July 11, 2008

MALAYSIA HARAMKAN TUDUNG!!

BERITA GEMPAR,
Baca sampai habis, sedih rasanya. Apa nak jadikkkk dengan Malaysia hari ini


Monday, March 17, 2008 10:31:38 AM

Subject: Haramkan Pemekaian Tudungharamkan tudung??
baca sampai habis, pastu komen


Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di malaysia Ahli ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di ipta dan ipts di malaysia ini berikutan dengan faktor faktor kesihatan.

Ini kerana pelajar pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini.Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yg kurang dan menyebabkan kepala yg melindungi otak akan menjadi kurang segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yg tidak memakai tudung.

Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ni sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yg sekiranya tidak deteliti tidak akan nampak.

adakah kerajaan malaysia takut akan hal ini.yang dulu begitu marah terhadap singapura yg memberhentikan 2 org murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah.

Ape susah jadi dengan isu ini diam begitu sahaja kan.sekarang ape sudah jadi paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih.Sekarang malaysia sanggup mengHARAMKAN pemakaian tudung dan pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa apa dengan isu ini.Ini kerana semuaya terletak di tangan menteri menteri di malaysia .

bagaimana pula dengan Pak Lah yg selalu menjadi imam di masjid masjid adakah die juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini. jadi bagaimana seorang imam boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.

Bagi pihak universiti islam antarabangsa malaysia UIAM).International islamic university malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi.universiti ini dahulu yg mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasanuniversiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja mengapa MALAYSIA sekarang ini.

MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama islam. kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita islam wajibmemakai tudung. isu ini sengaja tidak digembar gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun ape-ape reformasi.

Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. adakah malaysia sudah lemah... .pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah.

Pihak menteri juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus . antara jenis2 tudung yang tidak boleh dipakai ialah:-

1)TUDUNG SAJI

2)TUDUNG PERIUK

3)TUDUNG TERMOS

4)TUDUNG CAT

dan bagi jenis TUDUNG BOTOL yang selalu menjadi permainan murid sekolah masih di dalam pemerhatian.


kui kui!! kena kena!! hehehehe


ceriakan hari anda! =)

Thursday, July 10, 2008

Kerosakan dunia akibat ZIONIS dan PENJAJAH

SEMUA di kalangan kita menyedari bahawa dunia Islam terletak dalam kedudukan yang strategik di peta dunia.

Negara-negara umat Islam kaya dengan hasil bumi semulajadi yang turut sama memberi sumbangan kepada seluruh dunia. Umat Islam bertebaran di seluruh dunia sama ada di Timur atau Barat.

Mereka merupakan tenaga manusia yang memikul amanah dakwah agama Islam, yang mengajak kepada keamanan , keadilan dan persaudaraan antara sesama manusia.

Tenaga kerja umat Islam pula dapat menjana tenaga kerja mahir dalam pasaran global yang luas. Umat Islam juga merupakan umat yang mampu membangunkan tamadun manusia dan mentajdidkannya. Namun kesan dan pengaruh penjajah masih lagi utuh dan teguh.

Situasi ini menghalang usaha murni untuk membangunkan aspek kerohanian dan material umat Islam itu sendiri apatah lagi untuk mambangunkan manusia keseluruhannya supaya mereka menjadi umat yang disebut oleh Allah sebagai umat yang terbaik.

Marilah kita menyedari bahawa Orde baru dunia hari ini adalah merupakan hasil dan cetusan strategi penjajah yang bertujuan untuk membendung kebangkitan Islam dan seterusnya menyekat umat Islam daripada kembali kepada ajaran agama Islam yang menjadi punca keagungan kita.

Negara-negara umat Islam hari ini tidak mempunyai kebebasan dalam menyusun hal ehwal ekonomi, pentadbiran, pendidikan dan media. Mereka masih dibelenggu oleh peraturan yang ditetapkan oleh penjajah. Namun pada masa ini peraturan-peraturan penjajah itu dilaksanakan oleh anak bangsa kita yang menerajui sistem pemerintahan dan mereka bercakap dengan bahasa kita.

Dalam masa yang sama, gerakan Islam yang berjuang untuk membebaskan umat ini daripada cengkaman penjajah terpaksa berdepan dengan berbagai halangan dan rintangan sama ada dari dalam atau luar.

Sekalipun mereka bergerak dengan cara aman seperti menggunakan kaedah demokrasi, kebebasan hak asasi manusia, keadilan dan berbagai syiar yang dimomokkan oleh order baru pada masa ini, gerakan Islam masih dihalang daripada menegakkan syiar-syiar tersebut kecuali dengan syarat mengubah Islam atau mengenepikan asas-asas keimanan dan akhlak sebagaimana yang dikehendaki oleh mereka.

Jika kita mengimbau sejarah umat Islam, kita dapati umat Islam telah berjaya memberikan sumbangan yang besar kepada umat manusia khususnya di zaman keagungan Islam. Islam telah mengemukakan sistem yang terbaik dalam menguruskan sumber manusia sama ada dalam pembentukan individu, sistem pemerintahan, pengurusan ekonomi dan sebagainya. Islam juga berjaya memberikan definisi yang jelas mengenai nilai-nilai baik, keadilan, persaudaraan antara sesama manusia dan hak-hak asasi kemanusiaan. Dari sudut yang lain Islam juga berjaya meletakkan manusia sebagai hamba yang mengabdikan diri kepada Allah dan menjadi khalifah Allah di atas muka bumi ini.

Antara keistimewaan Islam adalah kesesuaiannya dengan fitrah dan naluri semula jadi manusia. Oleh itu al-Quran memberikan petunjuk kepada manusia sama ada melalui peraturan-peraturannya atau kisah-kisah yang dipaparkan supaya ia menjadi panduan kepada manusia dalam semua urusan mereka.

Islam merupakan agama yang paling sempurna mengatasi segala idealogi dan pemikiran yang dijadikan asas kepada order baru dunia hari ini. Kepincangan dan kelemahan idealogi manusia ini boleh mengancam keamanan dan kestabilan dunia sehingga tersebarnya gejala-gejala buruk dalam masyarakat dan negara. Manusia diancam kebuluran dan ketakutan sehingga akhirnya boleh membawa kepada kemusnahan dan kehancuran.

Mudah-mudahan usaha kita akan menyebabkan kita berjaya menjulang tinggi agama Islam yang mulia ini sekalipun ia dibenci oleh orang yang kufur.

Islam sebagai agama yang syumul dan global memerlukan kita bersikap positif dalam menangani isu-isu berkaitan dengan politik, keamanan, ekonomi, akhlak, alam sekitar dan sebagainya.

Sungguhpun gerakan Islam disekat daripada bergerak secara bebas kita masih boleh berdepan secara aman dalam negara yang demokrasi.

Dari sudut yang lain, kita juga tidak akan berdiam diri terhadap sebarang bentuk kezaliman yang dilakukan secara terang-terangan bagi menghalang kemenangan kita di setiap tempat.
Begitu juga kezaliman yang menyekat kemajuan kita dalam bidang sains dan teknologi serta paksaan untuk kita patuh dan tunduk dalam usaha untuk menjajah bumi umat Islam dan menghalang hak-hak kita untuk hidup.

Dalam perayaan memperingati pembukaan kota Istanbul oleh orang-orang Turki yang keluar dari Asia Tengah dengan dipimpin oleh Muhammad al-Fatih r.h. mengingatkan kita kembali bahawa Islam akan memuliakan mereka yang berpegang dengan ajarannya.

Sebagaimana Allah telah memuliakan masyarakat Arab yang keluar dari tengah padang pasir dan berjaya menewaskan dua kuasa besar dunia pada masa itu iaitu Rom dan Parsi. Mereka berjaya memimpin dunia setelah mereka berpegang kepada ajaran Islam. Kita juga akan berjaya memulihkan dunia yang telah dirosakkan oleh golongan Zionis dan penjajah moden ini jika kita kembali kepada Islam kerana kita berada di atas landasan yang benar.

Kebenaran akan terus kekal dan akan mendapat pertolongan daripada Allah SWT Mereka membuat perancangan-perancangan jahat mereka sedang Allah juga merancang untuk mereka dan ingatlah bahawa Allah tidak akan menyalahi janji kepada para rasul-Nya dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bertindak.

[Terjemahan intipati ucapan YB Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang semasa berucap di 17th International Congress of Muslim Communities Union, 29, 30 Mei 2008, Istanbul, Turki. Ucapan diberikan dalam Bahasa Arab]

Wednesday, July 09, 2008

ULAMA' SUKKAsslamualaikum..


Telah berkata Saiyidina Umar r.a. ,


' perkara yang aku amat khuatiri kepada kamu adalah seorang munafiq yang bijak berbicara'.


Si munafiq durjana yang ditakuti oleh Saiyidina Umar adalah orang yang memutar belitkan makna AlQuran dan maksud hadis Nabi s.a.w. yang boleh menimbulkan bala dan fitnah terhadap kaum muslimin..


dalam hal ini, Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda bahawa :


' Aku bimbang ke atas kamu orang2 yang lebih dahsyat dari dajjal, bila ditanya siapakah mereka itu? jawab baginda, Ulama' Sukk '


Maksud ulama' sukk adalah ulama yang memutar belitkan tujuan2 agama yang benar kepada yang batil demi mencapai maksudnya yang tertentu.

Nabi pernah menggambarkan orang2 yang boleh membaca Quran dengan baik, tetapi bacaannya itu tiadalah melewati kerongkongnya, iaitu hanya sekadar bacaan dan bukan menjadi amalan. mereka sebegini terlucut dari agama Islam bagai terlucutnya anak panah dari busurnya.


Dalam sebuah hadis yang lain;


' Sesungguhnya perumpamaan orang munafiq yang membaca Quran adalah sebagai pohon kemangi, baunya wangi tetapi rasanya adalah pahit '


maksud hadis ini iaitu sesiapa yang berpura2 adalah walaupun luaran begitu cantik, tetapi dalamnya adalah begitu jijik dan kotor.. berwaspadalah terhadap orang2 yang berpura2 tahu, tetapi sebenarnya apa yang keluar dari mulutnya adalah omongan kosong sahaja..


dari hadis di atas dapat kita membuat kesimpulan bahawa orang yang mengajar ilmu pengetahuan secara lahir sahaja iaitu bukan sebab kebenaran yang dicari, tetapi nama dan kedudukan yang dihajati, maka ia adalah munafiq yang durjana. malah ilmu yang diajarnya itu membawa kapada mudharat untuk semua manusia dan pada dirinya sendiri juga..


hakikatnya, ulama yang alim yang beramal dengan ilmunya, dan mengajarkannya pula kepada orang lain maka dialah dikira sebagai orang yang mewarisi para nabi. seorang alim yang tidak beramal dengan ilmunya, akan tetapi mengajarkan ilmu yang baik kepada org lain, maka nasibnya dalam bahaya.. tetapi alim yang mempunyai ilmu tetapi tidak beramal dengan apa yang dia tahu malah tidak pula mengajarkan kepada orang lain, maka golongan manusia inilah yang teramat rugi dan bahaya. apatah lagi jika dia mencipta2kan ilmu yang tak pernah wujud dan menyuruh orang melakukan yang salah dan perkara2 syubhat dan keliru.. lagi teruklah azab bagi alim ulama sebegini...


kita sebagai muslim mutaakkhir, wajib kita tahu untuk membezakan antara golongan2 ulama ini. yang manakah yang tulen dan yang manakah bertopeng supaya kita tidak terjerumus ke dalam lubang kehancuran dek kerana kelemahan kita sendiri..


Sesungguhnya Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya ke jalan yang lurus...


firman Allah dalam surah AlA'raf ayat 175;


' dan bacakanlah kepada mereka berita orang yang Kami berikan keterangan2 Kami kepadanya, lalu dibuangkannya. sebab itu mereka didatangi oleh syaitan, dan syaitan itu termasuk dalam golongan yang sesat '

Wednesday, July 02, 2008

PENJELASAN MEMATIKAN TUDUHAN! ini benar...

ANWAR perlu menjelaskan isu yang membelenggu dirinya dengan sejelas mungkin berhubung dakwaan huduh Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa penasihat PKR itu telah meliwatnya di sebuah kondominum pada 26 Jun lalu.

Dakwaan Saiful menerusi laporan polis pada 28 Jun itu sungguh berat dan mengejutkan rakyat terutamanya penyokong Anwar dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

Rata-rata dakwaan itu dianggap fitnah berniat jahat untuk menghalang Anwar menjadi Perdana Menteri. Kata Anwar laporan polis itu rekan semata-mata dan fitnah yang hendak membunuh kerier politiknya.

Bagi rakyat yang yakin akan berlaku perubahan pada 16 September depan apabila ada 30 ahli MP BN lompat menyertai Pakatan Rakyat benar-benar kecewa, hampa dan kesal dengan apa yang belaku itu.

Kejadian itu tak ubah nasib pelari pecutan yang sudah hendak sampai ke penyudahnya tiba-tiba ditembak dari jarak dekat!

Bagi orang ramai perbuatan Saiful itu bukan saja membunuh kerier Anwar dan sekaligus cuba menyekat Anwar daripada menjadi Perdana Menteri, tetapi turut membunuh impian dan harapan rakyat. Bagi mereka yang bergelumang bersama dengan Anwar, memperjuangkan politik baru, menegakkan keadilan, menghapuskan neporimse, kroinisme benar-benar kecewa dan hampa.

Orang tidak boleh menerima sama sekali dakwaan berkenaan.

Betapa lagi kalau selepas ini Anwar ditangkap dan dikurungkan dalam penjara sekali lagi, orang ramai akan merasakan seolah perjungan mereka selam 10 tahun untuk membebaskan Anwar sia-sia sahaja.

Kini dakwaan itu dilihat dan berwajah sebagai konspirasi. Memang ada tanda-tanda bahawa ia suatu konspirasi pihak tertinggi sekali lagi. Kalau dulu konspiratornya mendapat perlindungan bekas PM Mahathir Mohamad, kini konspirator dikatakan dilindungi oleh Mohd Najib Razak.
Ada munasabahnya persepsi demikian kerana Najiblah sekarang dilihat orang yang sedia menunggu untuk mengambil alih tempat Abdullah.

Najib melihat orang yang mengancam dan bakal mengecewakannya ialah Anwar. Maka adalah tepat kalau beliau bertindak pantas mengekang kemaraan Anwar untuk merampas kerusi emasnya.

Pun begitu Najib menafikannya. Tetapi seperti mana kata Abdullah Ahmad Badawi orang yang kena tuduh memang akan menafikan bahawa dia tidak terlibat. ini lumrah org yg bersalah.
Penafian Najib itu tidak mudah diterima sebaliknya penafian itu menyebabkan orang makin beranggapan Najib adalah pemain utama di sebalik konspirasi kali ini.

Dan maklumat liar mengatakan bahawa ada satu rundingan atas kapal kepunyaan seorang korporat antara Mahathir Mohamad, Daim Zainuddin dan Sanusi Junid mengenai usaha untuk memastikan Najib tetap menjadi PM mungkin ada kaitan dengan tuduhan konspirasi memalukan Anwar kali kedua ini. (Maklumat ini masih dalam siasatan).

Seperti dikatakan sebelum ini Anwar tidak perlu takut dan gabra dengan apa yang berlaku kali ini. Kejadian pertama memberi pengalamannya kepadanya. dia memng dah ada kemampuan untuk menyusun atur langkah 'counter attack' kepda musuh2nya!

Sekiranya beliau tidak bersalah, untuk apa beliau takut. Sebaliknya beliau kena berani dan bersiap sedia melawan sesiapa saja atas kebenaran.Kebenaran akan disokong oleh sesiapa sahaja yg berakal.tetapi kena ingat, kebenaran yg cerca merba boleh dikalahkan oleh kebatilan yg tersusun rapi..

Anwar sudah berjanji akan menjelaskan pnjang lebar tuduhan dan dakwaan itu maka elok kalau beliau memberi keyakinan kepada umum bahawa tuduhan itu benar-benar satu konspirasi terjahat sekali yg bukan shaja menimpanya ttpi seluruh warga KeADILan.. Anwar harus berdiri tegas dan penuh confident melawan tnpa lelah.

Dari akal saya yang ceteknya, mudah bagi Anwar menjelaskan isu yang timbul kini.Dia memng terkenal dengan kepetahan dalm setiap ceramahnya..mungkin untuk memberikan satu penjelasan ia adalh enteng. Anwar kena memberi satu bukti sahaja yang beliau tidak terlibat dengan dakwaan itu.

Seperti mana yang dilaporkan Saiful Bukhari bahawa beliau diliwati oleh majikannya pada 26 Jun lalu di sebuah kondominium di Bukit Damansara.Anwar perlu patahkan fakta-fakta dalam laporan berkenaan :

Pertama ialah siapakah majikan Saiful Buhari itu. Beliau tidak menyebut nama majikannya dan ini menimbulkan kekeliruan. Mungkin beliau mempunyai dua majikan atau tiga majikan selain Anwar.

Kedua Anwar perlu jelas kepada umum malam ini di mana beliau berada di sepanjang hari 26 Jun lalu. Beliau kena bentangkan diarinya kepada umum dengan sejelasnya. jika tidak, dengan sendirinya dakwaan boleh bertukar kepada kepercayaan.

Saya yakin sekiranya beliau dapat mengingat di mana beliau berada pada hari itu secara automatik kekeliruan atas tuduhan itu akan selesai.

Tarikh itu penting kerana Saiful menyebut sekali sahaja tarikh dalam laporan berkenaan iaitu pada 26 Jun.

Sekiranya Anwar boleh mematahkan fakta laporan ini, maka rakyat akan menerima sepenuh hati bahawa dakwaan Saiful itu satu fitnah besar dan mungkin beliau layak untuk di hukum penjara atau ditimbus hidup-hidup dalam telaga buta! dan manusia2 yg mengajar pacar muda ini untuk melakukan fitnah pun patut dipancung kepala lutut.

Semoga Anwar tabah dan bersikap berani kerana benar dan takut kerana salah. Yakin dan percayalah rakyat akan bersama mendokong kebenaran dan menentang sampai ke tulang hitam setiap kemungkaran!

p/s; dipetik dari tulisan Md. Sayuti Omar dan diedit.

Tuesday, July 01, 2008

APA KATA TOK GURU?

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak menolak kemungkinan tuduhan liwat terhadap Ketua Umum KeADILan, Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan satu konspirasi politik.

"Ini kerja-kerja politik belaka. Geng-geng politik semua, kerana tidak beriman. Dalam blog pun dibuat macam-macam tuduhan.. apa ni," katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, sebelum berlepas ke Kuala Lumpur, hari ini.

Semalam pembantu khas Anwar, Saiful Bukhari Azlan dilaporkan mendakwa diliwat oleh bekas Timbalan Perdana Menteri terbabit. Bagaimanapun Anwar menafikan dakwaan itu yang dianggap cuba mengulangi kes serupa pada 1998.

Beliau dipecat oleh Tun Dr Mahathir Mohamad daripada jawatannya pada 1998 kerana didakwa menyalahguna kuasa dan dituduh terbabit dengan perbuatan liwat.

Kemudian pada 1999 Anwar dijatuhkan hukuman penjara enam tahun atas tuduhan salahguna kuasa dan pada 2000 dikenakan hukuman penjara sembilan tahun atas tuduhan liwat.Bagaimanapun pada 2004 Mahkamah Persekutuan telah membatalkan sabitan hukuman liwat dan sekaligus membebaskan Anwar.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, di negara ini tuduhan liwat terhadap seseorang bagi menjatuhkan karier politiknya seperti menjadi amalan biasa.
"Di Malaysia sudah jadi begitu suka tuduh menuduh. Berapa kali telah dibuat tuduhan begitu.
"Liwat ini bukan orang buat di atas jalan raya, perbuatan itu dilakukan secara sulit sekiranya benar ia berlaku. Mengapa pula senang-senang hendak tuduh orang lain.

"Allah Taala akan kenakan bala ke atas orang yang menuduh," ujar beliau.

Menurutnya juga dalam Islam ada lima perkara yang mesti dikenakan hudud iaitu murtad kerana ia terlibat dengan akidah, dan mencuri membabitkan harta benda orang lain.
Manakala tuduhan zina boleh menjatuhkan maruah seseorang.

Beliau berkata, tuduhan zina mesti ada sekurang-kurang empat orang saksi kalau tidak, boleh dirotan atau denda terhadap orang yang membuat tuduhan.

Menurutnya hakim sudah melepaskan Anwar terhadap tuduhan liwat sebelum ini dan sekarang tuduhan serupa pula cuba diulangi.

"Tuduhan zina ini berkehendak kepada saksi, tidak boleh tidak," katanya. Beliau juga mengakui tuduhan yang dibuat itu secara tidak langsung boleh menjejaskan imej pembangkang.

"Bukan itu sahaja malah boleh menjejaskan imej negara, apa sebab hendak buat tuduh menuduh begini," katanya. Beliau berkata begitu juga dengan tuduhan rasuah terhadap seseorang mesti ada bukti yang jelas dan tidak boleh dibuat sesuka hati.

p/s ; sedutan harakah

AKUAN BERSUMPAH ; IMPLIKASI BERAT

Md. Sayuti Omar

Meneliti kepada surat akuan bersumpah (statutory declartion) yang diakui oleh Raja Petra Kamarudin (RPK) bertarikh 18 Jun 2008 saya yakin semasa raja bloger itu menulis artikel berjudul Let send the Altantuya murderer's to hell kerana beliau mendapat maklumat seperti mana diakukan dalam surat akuan bersumpah berkenaan.

Bukti seperti mana yang disebut dalam surat akaun itulah yang memberanikan RPK untuk menulis artikel berkenaan.

Artikel berkenaan sangat berat risikonya. Ia terbukti bila gara-gara artikel berkenaan telah menyebabkan enam orang anggota polis menyerbu rumahnya di Sungai Buloh merampas laptop kemudian beliau didakwa di mahkamah di bawah Akta Hasutan. Artikel berkenaan juga menyebabkan RPK terpaksa tidur tiga malam di penjara kerana enggan membayar wang ikatan jamin sebanyak RM5,000.

Mohd Najib Razak yang menjadi sasaran artikel itu ternyata terperagah dengan rencana berkenaan. Maka ada orang mengaitkan Najib yang bertanggungjawab 'mengarahkan' polis menyerbu rumah RPK dan kemudian mendakwa RPK. Kalau benar, bermakna tindakan Najib itu salah.

Dalam konteks politik kebenaran bukan boleh diatasi dengan undang-undang tetapi dengan penuh fatanah. Selalunya tindakan secara lateral dalam politik tidak menguntungkan orang yang bertindak.

Ada alasan kalau Najib tidak membuat 'arahan' terhadap polis ataupun tidak bersetuju kalau RPK tidak didakwa. Kerana tindakan itu boleh menyusahkan dirinya. Pengalaman yang pernah dilalui bekas TPM, Anwar Ibrahim, mungkin telah mengajar Najib. Kerana Anwar bertindak menerusi prosuder undang-undang ke atas fitnah menerusi sebuah buku mengenai dirinyalah akhirnya impiannya untuk jadi PM runtuh bercelabah.

Maka ada kemungkinan ada pihak lain yang mahu melihat RPK bergaduh dengan Najib kerana keadaan itu menguntungkan mereka! Ada orang yang akan menangguk di air keruh daripada keadaan itu. Siapakah pihak itu?

Dalam konteks hari ini siapakah yang merasa gerun dengan kedudukan Najib? Orang itu bukan Tengku Razaleigh, Muhyiddin Yassin atau pun Anwar. Orang yang menduduki jawatan itu sekarang mungkin merasai akan hawa berkenaan. Sebaliknya, baik Razaleigh, Muhyiddin atau Anwar sangat suka kalau Najib sedang bergelumang dengan sebarang masalah.

Abdullah yang menjadi PM sekarang ini adalah munasabah kalau merasa takut kepada Najib. Apa lagi ada desas desus yang cukup menyakinkan bahawa Najib sedang membuat persiapan untuk merempuh Abdullah. Walaupun Najib berikrar berkali-kali tetapi bila dalam keadaan terdesak Najib mungkin langgar ikrar itu. Tindakan sebegitu bukan saja oleh Najib tetapi sesiapa saja.
R
PK pula tentu berdendam dengan Najib. Apa lagi kalau beliau menganggap Najib yang bertanggungjawab menyusahkannya, penyerbuan polis dan pendakwaannya di mahkamah. Namun, sebagai penulis yang mahukan kebenaran dan jijit dengan kemungkaran, RPK tidak akan berkompromi dengan sesiapa. Kejayaan menjatuhkan manusia yang jahat dan bejat adalah satu kejayaan yang perlu diraikan.

Apabila RPK membuat akuan berkanun di mana kalau tidak benar beliau boleh dipenjara, adalah sebagai kesenimbungan 'kemarahan' beliau kepada Najib. Atau tepatnya kesenimbungan pejuangan untuk menegakkan keadilan. Beliau mahu Altantuya terbela. Atltatuya sudah mati tetapi keluarganya harus diberikan keadilan dan kepuasan!

Seperti mana kata RPK sebagai orang yang tahu rahsia beliau kena bagitahu. Adapun kenapa beliau tidak menggunakan mekanisme lain seperti polis, ialah kerana beliau tidak percaya kepada integriti polis selepas mempunyai pengalaman dengannya. Jadi beliau mengambil keputusan mendedahkan secara umum agar biar orang semua tahu. RPK seolah mahu masyarakat dan dunia menghukum Najib bukannya mahkamah.

Baik rencana dan surat akuan bersumpah itu ia benar-benar menyusahkan Najib. Seperti disengaja pula sebaik Najib pulang dari Eropah bersama isterinya surat berkenaan didedahkan. Kenapa? Tentu ia ada agenda tersendiri daripada RPK atau orang yang berdiri di belakangnya? Kalau ada!

Seperti dikatakan tadi ia memberi berbagai implikasi negatif kepada Najib. Bagaimanapun setakat ini belum ada apa-apa tindakan daripada Najib. Baik Najib, isterinya Rosmah dan tiga nama lain yang disebut dalam surat itu belum bertindak mengambil apa-apa tindakan ke atas RPK.

Kelambatan bertindak menyebabkan surat itu akan cepat beredar. Orang ramai juga akan membuat tanggapan bahawa surat itu benar kerana kalau tidak pasti ia sudah diambil tindakan. Lagipun budaya suka berbohong dan tidak berkata benar di kalangan pemimpin politik negara ini menyebabkan rakyat tidak mudah percaya apa-apa penafian orang politik. Kebenaran seakan sukar untuk lahir daripada orang politik!

Yang jelasnya isu surat itu sudah dibawa ke Parlimen. Lim Kit Siang sudah mengemukakan usul untuk dibahas di Parlimen, tetapi ia ditolak. Walaupun begitu namun ia sudah menjadi bahan sejarah dan termaktub dalam hansard Parlimen dan menjadi dokumen yang tidak boleh dihapuskan lagi.

Tidak sedikit yang beranggapan pendedahan surat akuan berkanun itu sebagai tidak siuman. Namun apabila ianya dibiarkan berleluasa dan bebas dibincang menyebabkan ia akhirnya diterima sebagai benar. Selagi RPK tidak diambil tindakan maka selama itulah orang mengatakan beranggapan dakwaan dalam surat berkenaan ada asasnya. Begitu juga walaupun Abdullah Ahmad Badawi menafikan ada menerima dan menyimpan maklumat seperti dituduh itu ia tidak mudah menyakinkan orang ramai. Tentu orang ramai masih teringat bagaimana Abdullah berdolak dalih dalam banyak hal termasuk mengenai tarikh perkahwinannya dengan Jeanne Abdullah dulu.

Adalah baik orang-orang yang disebut dalam surat itu bertindak dan tampil membuat penjelasan dan tindakan bagi menyelamatkan Najib. Kerana yang terbeban dan sakit jiwa dengan surat akuan bersumpah itu ialah Najib yang berkedudukan selaku timbalan perdana menteri itu.

Tidak mustahil kalau pihak-pihak berkenaan terus berdiam diri dan hilang akal untuk menyelesaiakannya. Najib tidak ada pilihan lain lagi. Jalan terbaik baginya ialah dengan berundur sebagai timbalan perdana menteri. Tidak ada gunanya Najib terus berdelima dan diserang migraine siang dan malam.

Tidak guna Najib bergagah untuk mewarisi jawatan itu kalau seluruh jasad dan jasminya dilumur dengan berbagai najis fitnah yang sukar untuk dibersih dan disucikan. Seperkara lagi Najib kena sedar bahawa jawatan TPM adalah keramat dan berhantu di mana tiga penjawatnya sebelum ini terpaksa berundur dengan merana. Mungkinkah Najib juga akan mengikuti jejak mereka!

Md. Sayuti Omar